Vágólapra másolva!
Minden idők legrangosabb magyarországi jégkorong-klubtornáját rendezik január 7-9-e között Székesfehérváron. A CIB Lízing Kontinentális-kupa - amely labdarúgásban az UEFA-kupához hasonlítható - négyes döntőjében a házigazda Alba Volán-FeVita mellett az orosz Dinamo Moszkva, a szlovák Zvolen és az olasz Milano Vipers vesz részt.

Minden vendégnél szerepel olyan hokis - összesen 11-en -, aki az előző idényben még az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben játszott. A legismertebb közülük az orosz Pavel Dacjuk, ő az NHL-ben All Star-gálán is fellépett már.

A székesfehérvári gárdában - hangzott el az esemény előtti első, budapesti sajtótájékoztatón - jelenleg rengeteg a sérült és a beteg, de a szívproblémákkal kezelt Ocskay Gábor és a vállficammal bajlódó Palkovics Krisztián várhatóan felépül januárra.

"Most nehéz időszakban vagyunk, de remélem, hogy négy hét múlva már jobbak leszünk. Kemény hétvége vár ránk, de megpróbáljuk a riválisoknak is keménnyé tenni. A torna mind a Volán, mind a magyar jégkorongsport számára fontos állomás" - mondta Pat Cortina vezetőedző.

A tréner kitért arra, hogy - mivel jelenleg az NHL szünetel - pillanatnyilag a Dinamo Moszkva számít a világ egyik legerősebb csapatának, amelyben hat, tengerentúlon is járt profi kapott helyett. A szlovák bajnokság második helyén álló zólyomiaknál - ahol három NHL-es van - az a Jan Jasko a tréner, aki korábban éppen az Alba Volán szakmai munkáját irányította. A Milanóban két NHL-es szerepel, és Cortina korábban itt dolgozott.

Id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató óriási sportdiplomáciai sikernek tartja, hogy Székesfehérvár adhat otthont a Kontinentális-kupa fináléjának, mert eddig csak olyan ország volt rendező, amelynek válogatottja a világ élvonalában játszik. Megjegyezte, terveznek erősítést - akár az NHL-ből is -, december 23-ig van lehetőség új hokisok érkezésére.

A tornára december 15-től lehet bérleteket venni (1800, 4000, illetve 8000 forintos áron), valamint 3500, 1500 és 800 forintért napijegyeket.

a Kontinentális-kupa 11 NHL-játékosa
Dinamo Moszkva: Makszim Afinogenov (orosz, Buffalo Sabres), Andrej Markov (orosz, Montreal Canadiens), Artyem Csubarov (orosz, Vancouver Canucks), Pavel Dacjuk (orosz, Detroit Red Wings), Martin Havlat (cseh, Ottawa Senators), Lubos Bartecko (szlovák, Atlanta Thrashers)

Hkm Zvolen: Michal Handzus (szlovák, Philadelphia Flyers), Vladimir Orszagh (szlovák, Nashville Predators), Richard Zednik (szlovák, Montreal)

Milano Vipers: Craig Adams (kanadai, Carolina Hurricanes), Niklas Sundström (svéd, Montreal)