Vágólapra másolva!
Alighanem egyedülálló mérleggel rendelkezik a MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata a háromszoros Euroliga-győztes francia Bourges ellen: a két klub eddigi hét, bourges-i összecsapása közül szerdán este immár a negyediket nyerték a baranyaiak, azaz pozitív a mérlegük a kontinens legeredményesebb klubcsapatával szemben. Hogy az eddigi "egál" mutató pozitívba fordulhatott, az a bravúros, idegenben aratott 63-57-es sikernek köszönhető.

Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője csütörtök reggel - kissé rekedt hangon - még bourges-i szállodai szobájából nyilatkozott az [origo]-nak. "Most már matematikailag is bizonyítható, hogy mi vagyunk a Bourges mumusa. Egy mumus nem mindig büszke mumusmivoltára, nekünk viszont, ebben az esetben, joggal dagadhat a keblünk" - mondta Rátgéber, aki egy moszkvai botlást leszámítva százszázalékos mérleggel teljesítette együttesével az őszt.

- Szerdáig veretlen volt az Euroligában a Bourges, minek köszönhető a némiképp váratlan bravúr?
- Három negyeden át úgyszólván hibátlanul játszottunk, s két világklasszis hátvédünk, a ketten együtt 32 pontot termelő Korie Hlede és Iványi Dalma rendkívüli teljesítményt nyújtott. A horvát lány 12 mezőnydobásából 9 bement, ami 67%-os produktum. Vezettünk már 43-22-re is!

- Persze a hibátlan játék ritkán tartható 40 percen át.
- Főleg úgy, hogy irányítónk, Iványi a kipontozódás határára sodródott, s ezért pihentetni kellett, a lassan kulcsemberré előlépő fiatal Fegyvernekyt pedig ki is fújták. De így sem tudott izgalmas lenni a hajrá.

- A bírók Fegyvernekyt kifújták, a nézők meg a Bourges-t kifütyülték...
- Kétségtelen, amikor elhúztunk 21 ponttal, elfogyott a hazai szurkolók türelme. Ilyesmire nem emlékszem ebben a kosárfellegvárban.

- A magyar bajnokság első félideje lezárult, azt veretlenül vették, s az Euroligában is csupán egyszer kaptak ki, Moszkvában. Lesz idő egy kis pihenőre?
- Ugyan! A bajnokság szünet nélkül folytatódik, a hét végén a Szegedet fogadjuk, jövő héten pedig a két extraklasszissal, az amerikai Holdsclaw-val és a spanyol Valdemoróval felálló Ros Casares Valencia érkezik hozzánk az Euroligában.

- Megünnepelték a szerdai szenzációs győzelmet?
- Mit gondol, miért olyan érdes a hangom?

Ch. Gáll András