Vágólapra másolva!
Az olimpiai és világbajnok Kanada hosszabbítás után legyőzte Csehországot a legjobb jégkorong-válogatottakat felvonultató Világkupa torontói elődöntőjében, és a fináléban a szintén veretlen Finnországgal találkozik.

Az események a második harmad közepén pörögtek fel, előbb Eric Brewer, majd a legendás Mario Lemieux talált be, azonban Petr Cajanek gyorsan szépített. Később Martin Havlat egyenlített, s ez volt az első olyan gól a tornán, amelyet a kanadaiak emberhátrányuk alatt kaptak. A hajrában Kris Draper lövését nézte el a cseh kapus, Tomas Vokoun, azonban hat másodperc (!) múlva Partik Elias 3-3-ra módosította az állást.

Következett a "hirtelen halálos" hosszabbítás, amelyben előbb a vendégek veszélyeztették Roberto Luongo kapuját, majd egy ellentámadás végén a Stanley-kupa-győztes Tampa Bay Lightning csatára, Vincent Lecavalier saját kipattanóját értékesítette.

Ez azt jelenti, hogy a Világkupa, illetve annak jogelődje, a Kanada-kupa eddigi valamennyi kiírásában a sportág szülőhazájának válogatottja bejutott a döntőbe. A mostani kiírásban Kanada mind az öt mérkőzését megnyerte, a finalista finnek pedig négyszer nyertek, egyszer pedig döntetlent játszottak. A döntőt magyar idő szerint szerda hajnalban rendezik Torontóban.

Az elődöntőben:
Kanada - Csehország 4-3 (0-0, 2-1, 1-2, 1-0), hosszabbítás után
gól:
Brewer (32.), Lemieux (35.), Draper (54.), Lecavalier (64.), illetve Cajanek (36.), Havlat (48.), Elias (54.)

A szombati elődöntőben:
Finnország - Egyesült Államok 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)
gól: Jokinen (46.), Koivu (57.), illetve Weight (33.).