Vágólapra másolva!
Szinte illegalitásban, minden felesleges csinnadrattát kerülve gyakorol Kercsó Árpád keze alatt 49 hokireménység a káposztásmegyeri lakótelep szívében, az Astra-Zeneca jégcsarnokban. A létesítmény egy orosz pénzember tulajdona, de a névhasználatot öt évre megvette Urban Widen svéd gyógyszeripari vállalkozó, akit - már csak azért is, mert két kiskamasz korú fia is él-hal a hokiért, s a Kercsó-palánták közé tartozik - minden felesleges idejét és pénzét a jégkorongsportba öli. Itt, ebben a városszéli ékszerdobozban neveli már a sokadik generációt a magyar jégkorongsport dicsőségére a Gyergyószentmiklósból az anyaországba elszármazott, ma már 56 esztendős hokipápa, s itt talált rá egy csodálatos kapustehetségre, az "új Szuper Leventére", a már 13-14 évesek között remeklő tízéves kissrácra, Vay Ádámra.

A minapi, Újpesten rendezett korosztályos tornán - melyen a Kercsó dirigálta Budapest Stars diadalmaskodott a Slovan Bratislavát, a Csíkszeredát, valamint az UTE első és második csapatát megelőzve - negyedik osztályba készülődő Vay Ádám érdemelte ki a torna legjobb játékosa címet - a nála két korosztállyal idősebbek mezőnyében. S ahogy ez a "főnök", Kercsó Árpád, valamint a kisfiút négyéves kora óta pallérozó kapusedző, Várady Csaba szavaiból kiderül, ő lehet az első magyar NHL-kapus, sőt korongozó. Hacsak időközben Ádám egyik példaképe, Szuper Levente nem tudja megvalósítani évek óta dédelgetett álmát.

"Ádám kiemelkedő tehetség, nem az a típus, akit szemellenzős szülei nyomnak tűzön-vízen át, hanem valóban csiszolatlan gyémánt. 1994-es születésű fiúcska létére az 1992-esek között remekel, miként tette azt az UTE-csarnokban rendezett tornán is" - méltatta a Budapest Stars büszkeségét Kercsó mester.

- Időnként érkeznek hírmorzsák a Budapest Stars kanadai, svédországi fellépéseiről...
- Tavaly jártunk Quebecben, Montrealban, s többek között a Canadiens hasonló korú gárdáját vertük 1-0-ra. Ádám ott még nem játszott, hiszen mindössze kilencéves volt, azóta ugrott ki kortársai közül. Svédországban rendszeres vendégek vagyunk, már-már unalmas rendszerességgel verjük a Hammarby, a Solna, a Halmstad együtteseit, a legjobb svéd gárdákat, mindenhol csodánkra járnak a szakemberek, velünk van tele a szaksajtó.Úgynevezett 3 A-s kategóriájú, azaz a legszínvonalasabb mezőnyű viadalokon tarolunk.

- Elképzelhető, hogy Ádámék Ladányiék örökébe lépnek?
- Ez a határozott célom. Fejembe vettem, hogy az 1990-től 1993-asig terjedő négy korosztályt - melybe kakukktojásként került be az 1994-es születésű Vay Ádám - végigviszem a felnőtt korig, s ha minden összejön, akkor velük bekerülhetünk az A csoportos világbajnokság mezőnyébe. Valaha, jó tizenöt évvel ezelőtt Ladányi Balázsékkal, azaz Godóékkal kezdtem, Palkovics és a fehérváriak is megfordultak a kezem alatt, s ezzel a tizenéves társasággal szeretném feltenni a koronát művemre.

Az érdes modorú, megszállottként dolgozó s a menedzseri műfajban is kiváló Kercsó ideális kiegészítője Várady Csaba kapusedző, Ádám felfedezője. Kercsó és Várady - jin és jang, egyik nem létezhet, nem lehet sikeres a másik nélkül. Várady a Fradiban kezdett el foglalkozni Ádámmal - amikor az négyéves volt -, s három éve, a Budapest Stars megalakulásakor hozta át védencét a Kercsó-műhelybe. S persze hogyan is feledkezhetnénk meg egy tízéves gyermek esetében a fanatikus szülőkről, Vay Péterről, a rendőrtiszt édesapáról, és Zsuzsa asszonyról, a kisfia minden lépését vigyázó édesanyáról.

Ch. Gáll András