Vágólapra másolva!
Perez Carlos és Diaz Ivo után újabb kubai játékossal erősödhet a magyar férfikézilabda-válogatott, miután a spanyol Portland San Antonióban szereplő világklasszis hálóőr, Vladimir Rivero Hernández megkapta a magyar állampolgárságot.

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárának tájékoztatása szerint a jelenleg Spanyolországban, a Portland San Antonio együttesében kézilabdázó, kubai származású kitűnő kézilabdakapus, Vladimir Rivero Hernández magyar állampolgárság iránt benyújtott kérelmét Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírta, így a játékos elvileg már az athéni olimpián is részt vehet.

A játékos február 11-én, a veszprémi Megyeházán tett állampolgárságismeret-vizsgát. Hernández hivatalosan az állampolgári eskü letétele után szerepelhetne a magyar nemzeti csapatban. A játékos 1971. január 22-én született Havannában, 196 cm magas, a kubai válogatottban 191 alkalommal szerepelt. Korábban Nyíregyházán és a Dunaferr együttesében is megfordult.

Magyarországon nem új keletű a honosítás: az első két úttörő Igor Zubjuk és Jurij Zsitnyikov volt, akik még az 1990-es évek elején érkeztek Veszprémbe a CSZKA Moszkvától, s mivel otthon nem lehettek válogatottak, a magyar állampolgárság megszerzése után semmi akadálya nem volt annak, hogy piros-fehér-zöldben debütáljanak.

Őket követte Szergej Kuzmicsov (Dunaferr), majd a már említett Perez, Diaz (Fotex) kettős. Korábban szóba került Nikola Eklemovic (Pick-Szeged) és Milorad Krivokapic (Dunaferr) honosítása is, ám a két klasszis végül a szerb nemzeti együttest választotta.