Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Európában turnézó nőikosárlabda-válogatottja győzelemmel kezdte meg magyarországi szereplését, miután nagy küzdelemben nyert az Euroliga négyes döntőjét megrendező MiZo-Pécsi VSK otthonában.

eredmény:
MiZo-Pécsi VSK - Egyesült Államok 59-67 (26-15, 9-23, 13-15, 11-14)
Pécs, 3000 néző
vezette: Bognár, Váradi
pontszerzők: Tranquilli 13/6, Keller 8/3, Szakács 7/3, Branzova 7/3, Károlyi 6/6, Ambrus 4, Béres 4, Fegyverneky 3, Kresz 2, Boiko 2, Czukor 2, Iványi 1, illetve Thompson 27/12, Cash 13, Johnson 12, K. Smith 11/6, Snow 4.

A pécsi szervezők igencsak megadták a módját a mérkőzés előtti bemutatásnak: az elsötétített csarnokban - amúgy NBA-s mintára - a hangosbeszélő egyesével szólította pályára a villózó fényárból előlépő játékosokat és edzőket. A két ország himnuszát Vermes Tímea operaénekesnő adta elő, s külön köszöntötték Váradi György játékvezetőt is, aki 1000. hivatalos találkozóján bíráskodott.

A két-két lengyel- és csehországi győzelemmel érkező világbajnok öt perc alatt 16-7-ös hátrányba került, köszönhetően a négy pécsi triplának. A kissé fáradtan mozgó, pontatlanul célzó vendégek nem találták a kinti dobások ellenszerét, így a nyitónegyed végére már 11 pontos lett a különbség.

A folytatásban a hazaiak öt perc alatt mindössze négy pontot értek el, így a Dream Team 30-28-ra felzárkózott. A fordulat a 18. percben következett be, amikor az athéni olimpiára címvédőként utazó tengerentúliak 34-35-nél - az összecsapás során először - átvették a vezetést. A félidőben 35-38 volt az állás.

"A nyolcvanas-kilencvenes évek csapataihoz képest az amerikaiak mostanra megtanultak távolról dobni, ráadásul a palánk alatt továbbra is érvényesítik fizikai fölényüket" - értékelte a vendégek teljesítményét a szünetben Pálinkás József volt szövetségi kapitány.

Térfélcsere után a fáradhatatlan Johnson révén tovább nőtt a Chancellor-együttes előnye, majd a 25. percben - óriási ováció közepette - beállt a decemberi szülése óta először játszó Béres Tímea. A túloldalon ismét bizonyította klasszisát a cseheknek 30 pontot szóró Tina Thompson, aki három játékrész elteltével 25 pontnál járt.

Az utolsó felvonásban már egyértelműen kiütközött az 1999-ben egy másik magyar klubtól, a Ferencvárostól kikapó sztáralakulat fölénye, amely végül 50-et szerzett a házigazdák 22 lepattanójával szemben, s magabiztosan diadalmaskodott a kissé elfáradó baranyaiak ellen.

(MTI)