Vágólapra másolva!
Egy időben, szombaton este 18 órakor és egyformán idehaza vág neki mind a három magyar csapat a férfivízilabda-Euroligában a csoportküzdelmek zárófordulójának, amely tisztázza: mely együttesek folytathatják az első számú kontinentális pólós sorozat legjobb nyolc gárdája között.

Ebből a szempontból a Vasas-Plaket-Euroleasing már "kivételezett" helyzetben van: játékosai azzal a megnyugtató tudattal csobbanhatnak vízbe, hogy bénító tétje nincs már a spanyol CA Barceloneta elleni összecsapásnak, mivel az angyalföldi alakulat már korábban kiharcolta a jogot a negyeddöntős részvételre. A piros-kékek esetében csupán az a kérdés: a B betűjelű kvartettből az első avagy a második hely birtokosaként lépnek tovább. Amiatt azonban mégsem mindegy a végeredmény, hogy a négy csoportgyőztest kiemelik, s úgy sorsolják hozzájuk a másodikak közül a leendő vetélytársat a már egyenes kieséses rendszerű negyeddöntőben.

A Komjádi uszodában zajló ütközettel párhuzamosan ugyanakkor az életben, de legalább is az Euroligában maradásért küzd meg a Kőér utcai medencében a bajnoki címvédő Domino-BHSE, amely számára a roppant nehéz, de egyértelmű feladvány így hangzik: le kell győzni a horvát Jug Dubrovnikot, méghozzá két góllal, s akkor biztos a továbbjutás. Egygólos sikernél tudniillik Fortuna segítsége is szükségeltetik, ebben az esetben ugyanis - a holtversenyes mutatók miatt - sorsolás dönt arról, hogy a D csoport győztesjelöltje, a szerb-montenegrói Jadran Hercegnovi mellett a Honvéd vagy a Jug kerülhet még a nyolc közé.

A harmadik magyar gárdát, a BVSC-Brendont a C csoportban csak "sima" győzelmi kényszer feszíti: akármennyivel, adott esetben egyetlen találattal is akár, de felül kell kerekednie a Primorac Kotoron, s akkor a vasutascsapat is negyeddöntős. Abban nem lehet bízni, hogy a szerb-montenegrói rivális pusztán azért jön a Szőnyi útra, hogy eljátssza az áldozati bárány szerepét. Éppen ellenkezőleg: a kotoriak az odahaza aratott 8-1-es kiütéses sikerből merítve nyilván a BVSC otthonában is megpróbálnak nyerni. Amelyik csapatnak ez megadatik, ott van az Euroliga nyolccsapatos elitjében.

A LEN, az európai szövetség szigora, az összes csoportmeccs egyidejű szombati kezdését kimondó verdiktje amennyire érthető - hiszen kizárja bármiféle esetleges összejátszás lehetőségét -, annyira bosszantó is a szurkolók szempontjából, merthogy a három magyar érdekeltségű találkozóból csupán egyet láthatnak élőben, az adott színhelyen. Mindhárom mérkőzés történései nyomon követhetők ugyanakkor a televíziós közvetítés jóvoltából: az m2-n 18 órától látható egyenesben a Domino-Jug összecsapás, rögtön utána felvételről a BVSC-Primorac mérkőzés, majd mintegy tízperces összefoglaló a Vasas-Barceloneta ütközetről, az adás legvégén pedig ismét élőben jelentkezik a Kőér utca, ahol a sorsolást, a negyeddöntős párosítást végzik el a LEN illetékesei.