Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pénteken hazánkba érkező nőikosárlabda-válogatottja, a Dream Teamként is emlegetett alakulat kedden Brnóban folytatta világ körüli turnéját, melyet február végén három havannai - a kubai válogatott felett aratott - győzelemmel kezdett, majd szombaton és vasárnap Gdanskban a lengyel válogatott, illetve az Euroliga négyes döntőjébe jutott Lotos Gdynia ellen aratott sikerekkel folytatott. Az Eb-ezüstérmes csehek sokáig derekasan ellenálltak, de végül 85-69-re alulmaradtak. A meccs hőse 30 pontjával a jelenleg a földkerekség legjobb kosarasának tartott Tina Thompson volt.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Brnóból

A legjobbjai közül a Dinamo Moszkvában szereplő Pavlickovát és a vigói Celta Banco Simeónt erősítő Blahuskovát nélkülöző csehek 42-42-re még ki tudtak egyenlíteni, de aztán beindult Tina Thompson, és szinte egymaga leszakította a házigazdákat. A Houston Comets csapatával négy WNBA-bajnoki címet szerzett 29 éves, 189 centis Thompson 30 pontot szerezett 13/21-es mezőnymutatóval, 4 triplakísérletéből 3 jó volt, emellett 4 lepattanó, 1 gólpassz és 2 labdaszerzés írható a számlájára 31 perc alatt, amennyit a parketten töltött.

Csehország - Egyesült Államok 69-85 (21-22, 12-18, 19-20, 17-25)Csehország: Machova 8, Hamzova 9, Vecerova 10, Viteckova 17, Kulichova 4. csere: Vesela 6, Uhrova 11, Hartigova 0, Borecka 0, Vorackova 4, Vetrovcova 0
USA: Sh. Johnson 17, K. Smith 9, Catchings 6, Thompson 30, Riley 2. csere: Bird 3, Nolan 7, T. Smith 4, Snow 5, Cash 2



Nikki Teasley, a földkerekség egyik legjobb irányítója magánjellegű problémák miatt maradt otthon, jóllehet Brnóban kellett volna csatlakoznia a többiekhez, míg a veterán point guard Dawn Staley - Leslie-hez és Swoopes-hoz hasonlóan kétszeres olimpiai bajnok - főállásban a Temple University csapatának edzője.

Van Chancellor, az amerikaiak vezetőedzője elárulta, hogy kilenc játékos helye már biztos az olimpiai csapatban. Ők kilencen: Leslie, Swoopes, Staley, Johnson, K. Smith, Thompson, Catchings, Bird és Milton - utóbbi, amennyiben felépül. A maradék három helyre Riley, Nolan, Tangela Smith, Snow, Cash és Teasley pályázik.

"Roppant fontos csapatunknak ez a túra, egyrészt azért, mert alkalmunk van kitapasztalni az európai csapatok játékstílusát - márpedig az athéni olimpián számos európai gárdával találkozunk. Másrészt ez a túra egyfajta válogató a csapatba kerülést illetően" - nyilatkozta az [origo]-nak Van Chancellor edző, aki hozzátette, hogy nagyon várja már a pénteki megérkezést Budapestre, ugyanis sok jót hallott a magyar konyháról.

"Soha életemben nem szereztem még harminc pontot a válogatottban" - mondta Tina Thompson, a mezőny legjobbja. "Mivel Lisa Leslie és Sheryl Swoopes, az első és második legjobbunk nincs itt, legtöbbször engem próbálnak meg helyzetbe hozni a társaim, s én igyekszem a legtöbbet kihozni a lehetőségekből."

Szerdán még egyszer megmérkőzik egymással Brnóban Csehország és az Egyesült Államok, majd pénteken Budapestre repülnek az amerikaiak. Szombaton Pécsett a MiZo-Pécsi VSK csapatával, vasárnap a Népligetben a magyar válogatottal csap össze az olimpiai bajnoki cím védője.