Vágólapra másolva!
A világhírű Joel Quenneville irányítja majd az április 24-én kezdődő prágai jégkorong-világbajnokságon, valamint előtte, áprilisi 20-án a budapesti, magyarok elleni barátságos mérkőzésen a kanadai válogatottat.

"A célkitűzés adott, meg kellene védeni a vb-aranyérmünket" - mondta a 46 éves szakember, aki egészen február 24-ig a St. Louis Blues trénere volt, amikor is a gyengébb eredmények miatt menesztették.

Ezt megelőzően sorozatban hétszer vezette rájátszásba az NHL-ben szereplő gárdát. Öt alkalommal több mint 40 idénybeli győzelmet ért el vele a csapata, 2000-ben pedig az év edzőjének járó Jack Adams Trófeát vehette át. Quenneville többször szerepelt All Star-gálán is.

1978-ban, az amatőr játékosok számára kiírt választáson (draft) a 21. helyen kelt el, és a Toronto Maple Leafs hátvédje lett. Ezen kívül játszott még a megszűnt Colorado Rockies, a jogutód New Jersey Devils, a Hartford Whalers és a Washington Capitals színeiben. Összesen 803 mérkőzésen 54 gólt ütött, 136 gólpasszt adott (190 pont), s 705 percet töltött a büntetőpadon.

1992-ben vonult vissza játékosként, majd három szezonon át az alsóbb osztályokban dolgozott. 1994-ben az NHL-es Quebec Nordiques másodedzője lett, 1996 óta volt a St. Louis Blues vezetőedzője.

Amíg február 24-ig a profiligában ténykedett, addig az aktív trénerek között a második legjobb győzelmi mutatója neki volt.