Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr az Euroleasing-Orsi Sopron nőikosárlabda-csapatának, amely az Euroligas négyes döntőjébe kerülésért a francia Valenciennes otthonában szenvedett szoros mérkőzésen 62-59-es vereséget. A Final Fourba a MiZo-Pécsi VSK és a Valenciennes mellett még a lengyel Gdynia és a cseh Brno jutott be. A négyes döntőt április 16. és 18. között rendezik.

kosárlabda női Euroliga, negyeddöntő, 3. mérkőzés:
US Valenciennes - Euroleasing-Orsi Sopron 62-59 (19-19, 17-17, 12-12, 14-11)
Valenciennes, 2800 néző
vezette: Gallo (spanyol), Decoster (belga)
pontszerzők: Feaster 22/6, Batkovic 12, Wauters 10, Lawson 7, Le Drean 7, Brown 4, illetve Streimikyte 16/3, Kovacevic 14, Vajda 10/6, Zakaljuzsnaja 10, Bielikova 5/3, Vesel 4/3.
A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-1 a Valenciennes javára.

Nagyszerűen kezdett a szerb-montenegrói Kovacevic által vezérelt Sopron, amely 6-0-ra, majd 9-2-re is elhúzott. A 2002-ben Euroliga-győztes, otthon 1999 novembere óta veretlen és sérült csapatkapitányát, Sauret-t nélkülöző Valenciennes egyszer sem vezetett a nyitónegyedben, csupán háromszori egyenlítésre futotta az erejéből.

A folytatásban a vendégeknél belelendült a litván Európa-bajnok - korábban a francia együttesben is megfordult - Streimikyte, míg a túloldalon főként a vb-bronzérmes ausztrál center, Batkovic remekelt. A magyar alakulat remekül semlegesítette az elmúlt két idény legjobbjává választott belga Wauterst, aki csak 6 pontig jutott az első félidőben. A nagyszünetben 36-36 volt az állás.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy az ottani bajnokságban 16/1-es mérlegnél tartó ellenfél 22-14-re nyerte a lepattanócsatát, viszont mind a 6 triplakísérletét elhibázta. Az Orsi ezalatt 7-ből 3-at dobott be kívülről.

Fordulás után a felpörgő Valenciennes gyors egymásutánban 8 lepattanót szedett, és a 4 és fél percig mezőnytalálatra képtelen Hejkova-gárda csakhamar 6 pontos hátrányba került. A soproniak Streimikyte szemfüles kosaraival kikerültek a hullámvölgyből, s a játékrész végére ismét kiegyenlítettek (48-48).

A zárófelvonásban tovább fokozódott a feszültség, sorra maradtak ki a lehetőségek mindkét palánk alatt, majd az amerikai Feaster - a mezőny legjobbja - két hármassal előnyhöz juttatta csapatát. Az utolsó percnek 60-59-ről vágtak neki az együttesek, de néhány figyelmetlenség miatt a hajrából a franciák kerültek ki győztesen.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai szekciója a korábbi tervekkel ellentétben csak kedden dönti el, hogy melyik csapat adhat otthont a női Euroliga négyes döntőjének.

"Hivatalos tájékoztatást kaptunk a FIBA Europe illetékesétől, mely szerint a hétvége helyett csak öt nap múlva hirdetnek eredményt" - mondta Rózsa Gábor, a Final Fourba jutott - és a rendezést megpályázó - MiZo-Pécsi VSK ügyvezető igazgatója.

A sorozatot záró tornának szívesen otthont adna a szintén biztos résztvevő lengyelországi Gdynia és a cseh Brno is. A négyes döntőt április 16. és 18. között rendezik.

az elődöntők párosítása:
MiZo-Pécsi VSK - US Valenciennes
Brno (cseh) - VBW Gdynia (lengyel)