Vágólapra másolva!
Csonka játéknappal kezdődik meg kedden a nőikosárlabda-Euroliga két győzelemig tartó negyeddöntője, miután a nemzetközi szövetség (FIBA) két oroszországi légiós állítólagos hamis útlevele miatt elhalasztotta a címvédő Jekatyerinburg és a Brno első összecsapását. A MiZo-Pécsi VSK és az Euroleasing-Orsi Sopron idegenben, Franciaországban kezd.

A csehek azt kifogásolják, hogy az uráli sztárcsapat két amerikai klasszisa, a sorozat pontversenyében éllovas Yolanda Griffith, illetve DeLisha Milton érvénytelen grúz papírokat kapott, hogy európaiként szerepelhessen.

"Kosztya Iliev, a FIBA Europe sportigazgatója ma este Tbiliszibe utazik, hogy megtekintse az okmányokat. Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor a Brno játék nélkül juthat a Final Fourba, visszamenőleges módosításokra jelenleg nincs esély" - mondta Bodrogváry Iván MKOSZ-főtitkár, aki a FIBA Europe végrehajtó bizottságának is tagja.

Hozzátette: az oroszok súlyosabb megbüntetésében - a két magyar klubhoz hasonlóan - érdekelt FC Barcelona, amely balszerencsével szorult ki a legjobb nyolcból, hivatalos fellebbezést nyújtott be. Ennek elbírálása a közeljövőben várható.

A MiZo-Pécsi VSK és az Euroleasing-Orsi Sopron ettől függetlenül elutazott Franciaországba, a negyeddöntő első felvonásának helyszíneire. A nehezebb feladat minden bizonnyal a soproniakra hárul, hiszen a 2002-ben Euroliga-győztes Valenciennes csaknem négy éve nem kapott ki hazai pályán. A bombameglepetés eléréséhez múlt héten a sárga-zöldekhez szerződött kölcsönbe Jurgita Streimikyte, a litván női válogatott Európa-bajnok kosarasa. A belga határhoz közeli kisváros katlanjában egy busznyi soproni szurkolóra is számíthat majd Natalia Hejkova együttese.

Pécsről szintén útra kel egy 30-40 fős különítmény, hogy Bourges-ban bíztassa a háromszoros bajnokhoz látogató kedvenceket. A korábbi diadalok óta erősen megfiatalított francia csapat az amerikai Anderson súlyos sérülése óta - és a fehérorosz Marina Kresz érkezése ellenére - centerproblémákkal küzdő PVSK "szerencséjére" főként távolról szerzi pontjait.

A második mérkőzésekre pénteken kerül sor Magyarországon, a harmadikokat (ha szükséges) jövő szerdán játsszák le ismét idegenben. A Jekatyerinburg-Brno párharc csak jövő kedden kezdődik.

a negyeddöntő további párosítása:
US Valenciennes (francia) - Euroleasing-Orsi Sopron
CJM Bourges (francia) - MiZo-Pécsi VSK
VBW Gdynia (lengyel) - Aix-en-Provence (francia)

A párharcok győztesei jutnak az április 16-18-i négyes döntőbe.