Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda Európa-kupa Közép-európai főcsoportjának debreceni Final Fourjában a Vadkakasok vereséget szenvedtek a német BC Weissenfelstől a döntőben, így ezüstéremmel zárták a tornát.

Eredmény, döntő:
BC Weissenfels (német) - Debreceni Vadkakasok 93-77 (28-20, 26-20, 22-25, 17-12)
Debrecen, 2200 néző
vezette: Sutulovic (szerb-montenegrói), Boltauzer (szlovén)
pontszerzők: Alexis 27/6, Burke 17/12, Petravicius 16, Chauncey 9, Machowski 7/3, Markiosvili 7/3, Nikagbatse 5, Arigbabu 3, Elvikis 2, illetve Bukva 24/3, Green 13, Tóth 10/6, Sitku 9/3, Lee 8/3, Fodor 6, Gémes 3, Lakatos 2, Boldizsár 2

Közvetlenül a városszerte óriási izgalommal várt finálé előtt a szombaton a Brnónak 32 pontot szóró Patrick Lee csak annyit mondott: nem érdekli, hogy a weissenfelsiek gyorsabbak, erősebbek, magasabbak, esélyesebbek, ő nyerni akar, bármi áron. A házigazdák ennek szellemében a horvát Bukva közeli találataival alaposan ráijesztettek a Bundesliga 10. helyén álló ellenfélre, amely négy légióssal kezdett, az egyetlen német a honosított Stephen Arigbabu volt... A Grúziából, az Egyesült Államokból, Litvániából, Belgiumból és Svédországból verbuvált "világválogatott" három perc alatt fordított, és kemény védekezéssel semlegesítette Lee-t, aki csak a 8. percben talált be először.

A második negyednek nyolcpontos hátránnyal nekivágó Vadkakasok idegesen, büntetőket és ziccereket rontva küzdöttek, míg a német gárda fegyelmezetten és pontosan játszott, így a különbség kisvártatva a duplájára nőtt (48-32). A félidőben 54-40 volt az állás.

Az első 20 percben a vendégek szinte valamennyi statisztikai mutatóban felülmúlták a Debrecent, főként a 29, illetve 83 százalékos tripladobóarány, a mezőnykísérletek 50, illetve 73 százalékos sikere volt szembetűnő, valamint a mindössze 3 hazai lepattanó a 18 némettel szemben.

Fordulás után az őrjöngő közönségüktől űzött hajdúságiak 3 pontra felzárkóztak, ám a túloldalon az amerikai Burke - a mezőny legjobbja - nem tudott hibázni a 6,25-ös vonalon túlról. A játékrész végére ismét "látótávolságon" kívülre került a rivális (76-65).

Az utolsó felvonásban minden tartalékukat mozgósították a házigazdák, hármasaik azonban rendre célt tévesztettek, továbbá az amerikai válogatott Alexis és a többi légióssztár tarthatatlannak bizonyult. A sárga-kékek így is a magyar férfi kosárlabda eddigi legnagyobb klubsikerét érték el, a sorozatot veretlenül megnyerő Weissenfels pedig megérdemelten jutott be az Európa-kupa március 27-28-án sorra kerülő nagydöntőjébe.

Ráthonyi Tamás, a Debrecen vezetőedzője: "El kell ismerni, hogy a rivális volt a legjobb az Európa-kupában, gratulálok neki és saját játékosaimnak egyaránt. A második félidőben próbáltuk átvenni a németek ritmusát, keményebben védekeztünk, gyorsabban gondolkoztunk, de tudomásul kell vennünk, hogy pillanatnyilag itt tartunk, és ennyire vagyunk képesek.

Korábbi eredmény, a 3. helyért:
BVV Brno (cseh) - TSK Würzburg (német) 95-84 (17-25, 28-23, 18-15, 32-21)