Vágólapra másolva!
A csehek elleni győztes Európa-bajnoki bemutatkozás után pénteken keményebb ellenfél vár a magyar férfikézilabda-válogatottra. Skaliczki László tanítványai Izland ellen 18.30-kor lépnek pályára, még nem tudni, a beteg Mohácsira és a sérült Nagyra számíthat-e a szakvezetés.

Könnyed bemutatkozáson van túl a magyar férfikézilabda-válogatott, amely csütörtök este 30-25-re verte Csehországot. Igaz, a második félidő közepén kilenc gólra nőtt előny a végén majdnem elfogyott, szerencsére a mérkőzés sem tarthatott öt vagy tíz perccel hosszabb ideig.

"Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, sokáig küzdöttünk csak a csehek agresszív védekezésével, gyors ellentámadásainkba pedig sok hiba csúszott" - nyilatkozta a találkozót követően Skaliczki László szövetségi kapitány, aki azért elismerte, elégedett az eredménnyel, s a védekezés, valamint Szathmári kapusteljesítménye meghatározó volt a meccs szempontjából.

Nem tehetett mást, gratulált a magyar csapatnak Rastislav Trtik cseh szakvezető is, aki a sok rontott lövésben jelölte meg főleg a vereség okát. De akkor mit szóljon az izlandi csapat, amely 45 percen keresztül kiválóan játszott, s vezetett is a házigazda szlovének ellen?

Pénteki ellenfelünk Olafur Stefansson és Gudjon Sigurdsson révén kiváló kézilabdát mutatott be, az ominózus 45. percig a csapat is vezetett 22-20-ra. Ekkor ritmust váltott a hazai együttes, s Kavticnik vezérletével öt perc alatt egy 7-0-s szakaszgyőzelmet értek el, s 27-22-es előnyről tíz perc alatt nem veszítették el a találkozót (34-28)

A pénteki meccsen tehát mindkét csapat komoly tétért lép pályára. A magyarok a továbbjutás szempontjából oly' fontos két vitt pontot tartják szem előtt, Izland pedig gyakorlatilag a versenyben maradásért küzd. "Ellenfelünk sokat fut, az utolsó percig igazi viking mentalitással küzd. Valami hasonló elszántságra lesz szükségünk nekünk is, létfontosságú, hogy az ellenfél kulcsjátékosait hogyan tudjuk semlegesíteni" - vélte előzetesen Skaliczki.

"Szlovénia a hazai pálya minden előnyét élvezte, a közönség fantasztikus volt. Nagyon sok problémánk volt a kapura lövésekkel és a hetesekkel. Ezt gyorsan el kell felednünk, előttünk van még két fontos meccs, nem szabad feladnunk" - mondta a szlovénok elleni vereséget követően Gudmundur Gudmundsson, izlandi kapitány.

18.30-kor tehát adott a feladat, Izlandot kell legyőzni. Mohácsit betegsége miatt még nem nevezte a kapitány, kérdés tehát, hogy este pályára léphet-e Celjében. Csakúgy kérdéses a kisebb sérülés szenvedő Nagy László szereplése, nélküle, valljuk be, csökkennének a magyar esélyek. Izlanddal eddig 25 alkalommal mérkőzött a csapat, s 14 győzelem, valamint két döntetlen mellett kilencszer szenvedett vereséget.

A csapat bombaerős, a keret nagy része az olasz és a spanyol bajnokságban szereplőkre épül, így különös figyelmet érdemel már a Szlovénia ellen villogó Olafur Stefansson (Ciudad Real) és Gudjon Sigurdsson (TuSEM Essen), valamint Patrekur Johannesson (Bidasoa), Sigfus Sigurdsson (Magdeburg) és Snorri Gudjonsson is (Grosswallstadt).