Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a férfikézilabda-válogatott, amely a szlovéniai kontinensviadal C csoportjának nyitányán 30-25-re verte Csehországot. Az együttes a második félidőben már kilenccel is vezetett, végül izgalmas hajrában sikerült megtartani az ötgólos különbséget.

6. férfikézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló
Magyarország - Csehország 30-25 (17-10)
Celje, 800 néző
vezette: Hansson, Olsson (svéd)
gól: Pásztor 8, Buday 6/3, Mocsai 3/1, Nagy L. 3, Diaz 3, Kertész 2, Iváncsik G. 2, Mezei 1, Rosta M. 1, Császár 1, illetve Juricek 7/2, Kubes 4, Radchenko 4, Filip 3, Jicha 3, Hruby 2/1, Zemanek 1, Bruna 1
hetes: 6/2, illetve 4/3
kiállítás: 10, illetve 12 perc

Már az internetes forrásoknak sem szabad hinni, hiszen amikor beharangoztuk a mérkőzést, nyugodt szívvel írhattuk, a cseh férfikézilabda-válogatottból hiányzik az a Filip Jicha, aki decemberi Karácsony-kupán hét gólt is lőtt a magyar együttesnek. Ehhez képest a celjei csoportnyitányon a svájci St. Gallenben légióskodó átlövő ott volt a csapatban - akár még azt is mondhatnánk, szerencsére.

A csehek ugyanis nagyon idegesen kezdték a mérkőzést, első három lövésük albatroszi magasságokban zúgott el a léc fölött, s bár a magyar válogatott sem nyugodott meg, a vezetést és a kezdeményezést sikerült magunkhoz ragadni. A keretből a beteg Mohácsi mellett Laluska maradt ki, azaz a jobbátlövő posztot az ötvenedik válogatottságát ünneplő Nagy László mellett Mocsai Tamás játszotta be.

Az ötödik percben ugyan - hibáinkat kihasználva - Zemanek révén még a cseheknél volt az előny (2-3), negyedóra elteltével azonban már háromra nőtt a különbség. Nagy gyorsan megszórta magát, háromszor is eredményes volt, ám egy rossz esést követően megsérült a térde és a keze, így Skaliczki László inkább a jegelést választotta, s Mocsait dobta támadásba.

11-7-ről Jicha és Filip találataival még feljött az ellenfél 11-9-re, ám hat perc alatt 5-0-s szériát produkáltak Pásztorék. A Fotex balszélsője, illetve csapattársa, Diaz két-két alkalommal is betalált a jól védő és két hetes is hárító Galia kapujába (16-9), majd Hruby és Buday hetes párbaját követően alakult ki a 17-10-es félidei eredmény.

A második játékrészt egy aggresszívabb nyitott védekezéssel kezdte a cseh csapat (nem mintha az első harminc percben olyan zárt fallal próbálkoztak volna), de a kezdeti meglepődésen gyorsan túltette magát a gárda, s a 36. percre nyolcra nőtt a különbség (22-14).

A félidő közepén Császár is pályára léphetett, a Dunaferr junior válogatott tehetsége élete második válogatott mérkőzését az Európa-bajnoki nyitányon játszhatta, s ha már beszállt, bevállalta a csapat 25. gólját (25-17). Az első komolyabb hullámvölgye 46. percben érte el az együttest, 27-17-ről ugyanis az ellenfél feljött 27-22-re, Skaliczki László ki is kérte idejét, hogy rendet tegyen a fejekben.

Hét perccel a vége előtt Filip ziccerével már 28-24 állt az eredményjelzőn, ha Szathmári nem állja oly' derekasan a sarat, akár rosszul is kijöhettünk volna a végjátékból. Még Farar kétperces kisbüntetése sem fogta meg a lendületbe jövő cseheket, Kubes emberhátrányból faragott a különbségen, Iváncsik bal ficakba helyezett bombája ellen azonban már Galia is tehetetlen volt (29-25). A végén még Mocsai köténygólt dobott, beállítva a 30-25-ös végeredményt.

Egy sima győzelmet tett nehézzé a csapat az utolsó tíz perc rövidzárlatával, ám a kalkulált győzelmet így is hozni tudta. A folytatás pénteken Izland ellen már jóval nehezebbnek ígérkezik.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Az utolsó percekig jól pattant a labda, a kritikus helyzetekből jól jöttünk ki, az utolsó tíz percet azonban elemeznünk kell. Szerencsénk volt. Örülök annak, hogy 45 percen keresztül jól dolgoztak együtt a fiúk, főleg a védőjátékunk - Szathmárival az élen - jól működött, kellő magabiztosságot adott."

A csoport másik meccsén:
Szlovénia - Izland 34-28 (13-13)

További eredmények:
A csoport, Velenje:
Oroszország - Svájc 28-20 (17-10)
Svédország - Ukrajna 31-25 (14-13)

B csoport, Ljubljana:
Horvátország - Spanyolország 30-29 (14-17)
Dánia - Portugália 36-32 (20-15)

D csoport, Koper:
Franciaország - Lengyelország 29-25 (14-16)
Szerbia és Montenegró - Németország 28-26 (12-10)

Pincési László