Vágólapra másolva!
Január 22-én, csütörtökön kezdődik a férfikézilabda Európa-bajnokság, amelyen hat év után ismét szerepelhet a magyar nemzeti csapat is. Skaliczki László tanítványai a C csoportban sorrendben Csehország, Izland és Szlovénia ellen lépnek pályára, s továbbjutás esetén a német, szerb, francia, lengyel kvartett legjobb hármasával találják szembe magukat. Az elvárás a legjobb nyolc közé jutás lenne, áttekintve a csoportokat látszik, minden idők talán egyik legkiegyensúlyozottabb kontinensviadalát rendezik Szlovéniában.

Talán nem szentségtörés azt mondani, a csoportbeosztások elkészítésénél Fortuna fogta a magyar férfikézilabda-válogatott kezét, hiszen egy olyan négyesbe került a Skaliczki-csapat, amelyből akár csoportelsőként is továbbjuthat - igaz, akár negyedik is lehet. Nem véletlenül hangsúlyozta a kapitány, a mezőny hallatlanul kiegyensúlyozott, ez az általános megállapítás csak a C csoportra kivetítve is igaz.

A magyar együttesnek szűk két hét állt rendelkezésére, hogy rendezze sorait. December végén, a szlovákiai Karácsony-kupán az Eb-n is csoportellenfél cseheket 32-30-re, a lengyeleket 31-30-ra verték Mezeiék, s csupán azért szorultak a torna harmadik helyére, mert Szlovákia ellen öt góllal, 24-19-re kaptak ki.

Ezt követte egy madridi négyes torna januárban, ahol Nagy László (Barcelona) ismét hiányzott, amíg az első viadalon klubkötelezettségeinek tett eleget, addig a számára ismerős országból családi gyász miatt maradt távol - január hetedikén ugyanis elhunyt barátnőjének édesapja.

A csapat nélküle sem vallott szégyent, a 29. alkalommal megrendezett Torneo Internacional de Espana elnevezésű viadalon legyőzte Ukrajnát (29-28) és Lengyelországot (31-26), majd döntetlent ért el a házigazda spanyolokkal (28-28), s rosszabb gólkülönbséggel szorult csak a második helyre. A hazai tornán aztán már sikerült a teljes diadal, Ukrajna (32-25), Tunézia (37-26), majd Szaúd-Arábia (29-24) ellen pazar hangulatú meccseken nyert a csapat.

Az Eb előtt több sérülés és betegség is borzolta a kedélyeket a tavalyi vb-gólkirály Perez Carlost és a kapus Perger Zsoltot megműtötték, majd Lendvay Péter kéztörése miatt dőlt ki, s helyére az abszolút újonc, tehetséges Dunaferr-játékos, Császár Gábor került a keretbe. (Szombaton Mohácsi Árpád is belázasodott, de kedden már gyógyultat jelentett.)

A Magyar Kézilabda Szövetség célkitűzése alapján az Eb legjobb nyolc csapata közé kell kerülnie a válogatottnak, ehhez a csehek és az izlandiak ellen nyerni kellene, mert ahogy Skaliczki László kapitány fogalmazott, "az már régen rossz, ha a házigazda szlovénok ellen játszunk ki-ki meccset az utolsó körben".

Ellenfeleink közül a csehekkel találkozunk először, a csütörtöki mérkőzés (18 óra, vezeti: Hannsson, Olsson - svéd) esélyese a magyar gárda. A csehek azért okoztak meglepetést a felkészülés során, mert bár például tőlünk, a svédektől és Tunéziától kikaptak, legyőzték többek között a szlovákokat (25-23), a lengyeleket (33-31) és némi meglepetésre a legutóbbi vb-bronzérmes franciákat (22-21).

A csoportellenfelek elleni mérleg
Csehország: 11 mérkőzés - 8 győzelem, 3 vereség (296-270)
Izland: 25 mérkőzés - 14 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség (576-525)
Szlovénia: 12 mérkőzés - 6 győzelem, 6 vereség (289-297)


Pénteken majd kiderült, mire megy ellenük Magyarország (18.30, vezeti: Nacsevszki testvérpár - macedón). A szombati szünnap után Szlovénia következik, amely élvezi a hazai pálya minden előnyét, s amely nagyon szeretné megszerezni az olimpiai részvételt jelentő egyetlen fennmaradó kvótát. A csapat nagy része otthon játszik, a legtöbb válogatottat adja a Prule és a Celje adja, a legnagyobb sztárok mégis külföldről érkeznek: Roman Puntgartnik (Kiel), Beno Lapajne, Tomaz Tomsic (mindkettő Ivry), Uros Zorman (Leon) és Ales Pajovic (Ciudad Real) teljesítménye meghatározó lehet.

A könnyebb csoport után nehezebb középdöntő vár a csapatra, továbbjutás esetén ugyanis a D csoport legjobb három együttesével kell játszania, várhatóan a német, a szerb és a francia gárdával, hacsak a lengyelek nem okoznak meglepetést.