Vágólapra másolva!
Kiegyenlített első félidőt követően pazar játékkal rukkolt ki Tunézia ellen a magyar férfikézilabda-válogatott. Skaliczki László szlovéniai Európa-bajnokságra készülő tanítványai a hazai rendezésű négyes tornán 37-26-ra nyertek Miskolcon, s szombaton Szaúd-Arábia ellen a végső győzelemért lépnek pályára.

felkészülési torna, 2. mérkőzés
Magyarország - Tunézia 37-26 (16-16)
Miskolc, 3000 néző
vezette: Plesa, Carlieganu (románok)
a magyar gólszerzők:
Pásztor, Diaz 5-5, Mocsai, Mohácsi 5/1-5/1, Mezei, Ilyés 4-4, Buday 3/2, Nagy 2, Rosta, Iváncsik, Gál, Kertész 1-1
hetes: 6/5, illetve 3/2
kiállítás: 10, illetve 6 perc

Tunézia ellen akadt törleszteni valója a magyar férfikézilabda-válogatottnak, még akkor is, ha a mérleg ötvenszázalékos az afrikai együttessel szemben. Az 1995-ös világbajnokság ugyanis mély nyomokat hagyott a magyarokban, akkor Izlandon úgy esett ki csoportjából az együttes, s lett mindössze 17., hogy a mindent eldöntő csoportmeccsen 25-24-re kikapott a tunéziaiaktól. Ugyan egy 20-18-as győzelem még akad magyar részről is, de a nagy visszavágás lehetősége - még ha 9 év után is - hazai pályán adódott.

A női bajnokságban
Cornexi-Alcoa - Vasas SC 29-30 (13-17)
DVSC-Valdor - Hódmezővásárhelyi NKC 30-19 (14-6)


A csapat a helyi sportiskolások bemutató mérkőzése után, egy órával a mérkőzés kezdete előtt érkezett a bemelegítésre, a közönség természetesen tombolt - 1976 óta először élvezhette ugyanis Miskolc vendégszeretetét a férfi nemzeti csapat. Egészen elképesztő az a miliő, ami a sportágat vidéken övezi, rendezhetnek kézilabda-meccset Győrött, Szegeden, Nyíregyházán vagy Miskolcon, a frenetikus hangulat garantált.

A találkozó előtt Mohácsi Árpádot 75., Buday Dánielt pedig 50. válogatottsága alkalmával köszöntötte a szövetség. Az első gólra alig több mint 2 percet kellett várni, Mezei három elrontott tunéziai lövés után beállóból volt eredményes. Jól szervezte meg a védekezést Skaliczki kapitány, Nagy László a kilencesen vette fel a balátlövőt, a belső hármas, Buday, Diaz és Mezei pedig rendre lesáncolta a vendégeket. Kínos vagy nem kínos, öt perc sem telt el, amikor Zoran Zivkovic időt kért (2-0).

A 10. percben Mezei második találatával 6-3-ra módosult az eredmény, tunéziai oldalon egyedül a hatalmas termetű Hmam tudott betalálni Fazekas kapujába. A félidő közepén kisebb megtorpanás volt érezhető, Nagy ugyan átlövésből végre betalált, de támadásban elbizonytalanodtak a magyarok, illetve Zehani kapus is kiválóan védett. Hmam pedig tarthatatlan volt, hatodik találata után Pásztor külön őrzőként ki is lépett rá, reménytelenül.

A 23. percben kettős hátrányba került az együttes, előbb Mezei, majd Gál is a kiállítás sorsára jutott, Segoui pedig kiegyenlített (13-13). Sőt a furcsa testalkatú beállós a 26. percben vezetéshez is juttatta Tunéziát (13-14). A hajrában még Gál egy háta mögött dobott góllal vétette magát észre, Hmam kilencedszer is beköszönt, s mivel Buday a kapufát válaszotta negyedik büntetője célállomásaként, a félidő 16-16-os döntetlennel ért véget.

A második harminc percet Mohácsi gólja vezette be, Nagy helyén Laluska játszott, Pásztor pedig ismét visszaállt Hmamra. Kiváló védekezés és eredményes támadás jellemezte együttesünket ekkor, a 37. percre négyre nőtt az előny (21-17). Fazekas védéseiből sikerültek az indulások, Diaz sem tétlenkedett, Mocsai és Iváncsik pedig olyan összjátékot produkáltak olykor, hogy ember nem hihette, nem egy klubban játszanak.

A 42. percben, 24-18-nál Zivkovic ismét időt kért, de a fiatalos lendület ellen nem tudott okosat kisütni. Mocsai, Iváncsik és Ilyés olyan tempót diktált, ami szemmel is alig lehetett követni, hát még lábbal. A 48. percben már 29-19 állt az eredményjelzőn, a 2005-ös férfikézilabda-világbajnokság házigazdája, amely néhány napja a franciák és a svédek előtt nyert viadalt csak szenvedett.

A vége 37-26 lett, a magyar csapat szombaton, 17 órai kezdettel, Tiszaújvárosban Szaúd-Arábia ellen a tornagyőzelem kivívásáért lép pályára. A nap másik mérkőzésén Tunézia és Ukrajna csap össze (15.00, Tiszaújváros).

A másik pénteki, Mezőkövesden rendezett mérkőzésen:
Ukrajna - Szaúd-Arábia 34-21 (18-11)

Az állás:
1. Magyarország 4 pont/2 mérkőzés
2. Ukrajna 2/2
3. Tunézia 0/1 (26-37)
4. Szaúd-Arábia 0/1 (21-34)

Pincési László