Vágólapra másolva!
Magabiztos, 32-25-ös győzelmet aratott Ukrajna ellen a héten zajló négyes torna csütörtöki, tiszaújvárosi játéknapján a szlovéniai Európa-bajnokságra készülő férfikézilabda-válogatott.

nemzetközi torna, 1. forduló
Magyarország Ukrajna 32-25 (18-13)
Tiszaújváros, 2000 néző
a magyar gólszerzők: Mohácsi 7/6, Kertész 5, Mezei 4, Pásztor 4, Mocsai 3, Nagy 3, Iváncsik G. 2, Diaz 2, Gál 1, Ilyés 1.

Telt háznyi közönség várta a magyar férfikézilabda-válogatottat Tiszaújvárosban, a héten megrendezésre kerülő négyes torna egyik helyszínén. Skaliczki László tanítványai - a szlovéniai Európa-bajnokság előtti utolsó tornán - Ukrajna ellen léptek pályára, egy héten belül immáron másodszor.

A csapat ugyanis a madridi viadalon is megmérkőzött az 1976-os szovjet olimpiai bajnok Szergej Kusorjuk irányította ellenféllel, s14-13-as félidő után 29-28-ra győzött is. Az összmérleg is mellettünk szólt: az 1993-as nyitánnyal együtt 15 meccset vívott a két válogatott egymással, s 2 vereség mellett 13 magyar győzelem született.

A mérkőzés kezdete előtt Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára 275. válogatottsága alkalmából köszöntötte Szatmári János kapust, de jutott a gratulációból Gál Gyulának is, a Fotex játékosa ötvenedszer öltötte magára a nemzeti mezt.

A találkozót Mohácsi értékesített hetesével kezdte az együttes, majd Kertész és Mezei is betalált, s ha Pásztor nem hagyja ki a ziccert, négy perc alatt már négygólos előnyt érhetett volna el. Így "csupán" 3-0-ra futotta, ezt az ukránok a 8. percre kiegyenlítették (3-3). A két védekezés közötti különbség nem volt meghatározó, amíg a magyarok a nyitottabb fal ellen inkább beállóból, egyéni akcióból, s lerohanásból értek el gólokat, addig a vendégek Seljmenko és Petrenko átlövéseivel nem tudtak mit kezdeni.

Amit lehetett, azt Szatmári megcselekedte a kapuban, először az egykoron az Elektromosban játszó Koszteckij büntetőjét hárította, de a félidő végére is hagyott hasonló bravúrt. Mivel az átlövőket nem tudta semlegesíteni a csapat, Skaliczki László kisebb feljebb tolta a védelmet, s bár a félidő közepén 9-6-ról még feljött 9-8-ra az ukrán csapat, az utolsó tíz percben fordult a kocka. A 25. percben 15-12-re, két perccel később 17-12-re nőtt az előny, a félidő pedig 18-13-as magyar előnyt eredményezett.

A második játékrész úgy folytatódott, mintha nem is tartottak volna tízperces szünetet. A magyar csapat lendületesen, látványosan támadott, a védekezés összeállt. A 33. percben 21-13-ra nőtt az előny, Szatmári kivédte harmadik a büntetőt is, s mire Nagy László is megtalálta a kapuhoz vezető utat, már 23-15-öt mutatott az eredményjelző.

Sok mindent nem tudott tenni az ukrán szakvezetés, ugyan Mezei harmadik gólja és 27-17 után még időt kért, ám a mieink már a cserejátékosokkal, Mocsai Tamás és Iváncsik Gergő vezérletével is növelni tudták az előnyt (30-18). A végére már az is belefért, hogy kicsit kiengedjen az együttes (bár Skaliczki mester mindent elkövetett, hogy ébren tartsa a tüzet), a tizenkét gólos előnyből el is tékozolt ötöt, de így is nyert 32-25-re.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "A második félidő elején úgy játszottuk, ahogy kell, az utolsó negyedórában történtek nagyon zavarnak. Nem tudtuk megbecsülni a labdát, kontrollálatlan lövéseket engedtünk el."

Az együttes pénteken Miskolcon lép pályára, az ellenfél Tunézia lesz (18 óra, tv: Sport1). A nap másik mérkőzését Mezőkövesden 16.30-kor Ukrajna és Szaúd-Arábia vívja.