Vágólapra másolva!
Franciaország férfikézilabda-válogatottja nyerte meg a moszkvai hatos tornát, miután a döntőben 27-28-re felülmúlta Szerbia-Montenegró együttesét. A harmadik helyen Dánia zárt, Egyiptom a negyedik, Németország az ötödik, Oroszország pedig a hatodik lett.

Annak ellenére, hogy nagy vitát kavart Veselin Vujovic szerb szövetségi kapitány válogatási elve, a sztárjait nélkülöző nemzeti csapat bejutott az oroszországi hatos torna döntőjébe, ahol nagy csatában maradt alul a franciákkal szemben. Magyar szempontból is érdekes figyelni Szerbia-Montenegró együttesére: ugyan Sterbik Árpád sérülés miatt ezúttal nem léphetett pályára, ott volt viszont a csapatban Ratko Nikolic, a Fotex beállósa, aki két gólt szerzett, illetve Milorad Krivokapic, a Dunaferr átlövője, aki szereplésével végképp állást foglalt, melyik válogatottban képzeli el jövőjét.

A mérkőzést a franciák kezdték jobban, az ötödik percben 3-1-re vezettek, ám a félidő felére előbb kiegyenlítettek a szerbek (7-7), majd a szünetre 15-14-es előnyre tettek szert. A második félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd az 50. percben Jerome Fernandez és Guillaume Gille vezérletével lendületesebbé, pontosabbá váltak a franciák, s az 55. percben 28-25-ös előnyhöz jutottak.

Az utolsó percekben még 28-27-re sikerült a szépítés, ám az egyenlítést jelenthető szerb hetest másodpercekkel a lefújás előtt Thierry Omeyer kapus kivédte, tornagyőzelemhez juttatva ezzel csapatát.

Komoly gondokkal kell szembenéznie Heiner Brandnak, a német válogatott szövetségi kapitánya előtt ugyanis már csak két hét van, hogy rendbe tegye a csapatot. A válogatott ugyanis a legutóbbi Eb-n és vébén egyaránt döntőt játszhatott, most viszont nem úgy sikerült a felkészülés, ahogy azt a szakvezetés szerette volna.

Stefan Kretzschmar műtétje után az oroszországi tornán ugyanis újabb két kézilabdázó szerepeltetésétől kellett eltekintenie a kapitánynak: Markus Baur (TBV Lemgo) és Holger Glandorf (HSG Nordhorn) sem utazhatott a válogatottal, előbbi lágyéksérüléssel bajlódik, utóbbinak mandulagyulladása volt. A bajt tetézte, hogy Jan-Henrik Behrends (SG Wallau-Massenheim) nem kapott vízumot, így ő sem mehetett Moszkvába. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a csapat előbb 29-21-re a franciáktól, majd 26-23-ra Egyiptomtól is vereséget szenvedett.

"Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de nem kell túldramatizálni a szituációt. Van még két hetünk, ezalatt kell megtalálni az összhangot az edzések és a pihenés, feltöltődés között" - nyilatkozta Brand, a torna helyosztóján Németország Florian Kehrmann (TBV Lemgo) és Christian Zeitz (THW Kiel) kilenc-kilenc találatával 29-24-re verte a házigazda oroszokat.

a torna döntőjében
Franciaország - Szerbia-Montenegró 28-27 (14-15)
gól:
Fernandez 6, G. Gille 5, Abati 4, Kempe 3, Burdet 2, Anquetil 2, Golic 2, Karabatic 2, Cazal 2, illetve Kokir 5, Petric 5, Mi. Krivokapic 3, Milosavljevic 3, Maksic 3, Andelkovic 2, Nikolic 2, Curuvija 1, Ma. Krivokapic 1, Djukanovic 1, Matic 1

a 3. helyért:
Dánia - Egyiptom 31-26 (16-10)
legjobb dobók:
Stryger 6, Jakobsen 5/1, Laen 5, illetve Zaky 11

az 5. helyért:
Németország - Oroszország 29-24 (12-13)
gól:
Kehrmann 9, Zeitz 9, von Stephan 6/1, Immel 3, Grimm 1, Behren 1, illetve Kokcsarov 11/5, Rasztvorcev 4, Ivanov 3/1, Bascskin 2, Csipurin 2, I. Lavrov 1, Pogorelov 1.