Vágólapra másolva!
Egyiptom férfivízilabda-válogatottja indul Afrika képviseletében az athéni olimpián. Ezt a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) pólós technikai bizottságának olasz vezetője, Gianni Lonzi jelentette be.

Egyiptom a junior világbajnokságokon rendszeresen indítja válogatottját Afrika reprezentánsaként, ám felnőtt csapata olimpián mindmáig utoljára 1968-ban, Mexikóvárosban szerepelt, ahol is a 15. helyen végzett.

Az észak-afrikai arab ország sportági vezetésének mostani döntése a részvételről azt is jelenti, hogy a FINA január 25. és február 1. között esedékes brazíliai ötkarikás kvalifikációs tornájáról három nemzeti válogatott szerezhet még jogot az athéni szereplésre, mivel az összesen 12 csapatot számláló mezőnyben Egyiptommal együtt kilenc helynek már megvan a gazdája.

A címvédő, egyszersmind tavalyi világbajnok és Világliga-első Magyarország és a júliusi barcelonai vb másik két dobogósa, Olaszország és Szerbia-Montenegró mellett a férfi pólósok olimpiai tornájának résztvevője még Európából a házigazda Görögország és a vb-ötödik Spanyolország, továbbá a pán-amerikai bajnok Egyesült Államok, az óceániai térség képviseletében Ausztrália, s az Ázsia-bajnok Kazahsztán.

A Rio de Janeiró-i kvalifikációs sorozaton a győzelemért a legjobb eséllyel Horvátország és Oroszország válogatottja száll vízbe, a még továbbjutást érő harmadik helyért pedig várhatóan Németország, Románia, Szlovákia és Hollandia nemzeti együttesei küzdenek meg, a többieknek - Argentína, Brazília, Kanada, Lengyelország és Puerto Rico - nincs reális esélyük kijutni az augusztusi olimpiára.