Vágólapra másolva!
Gyengébb kezdés után fokozatosan belelendülve magabiztos, 31-26-os győzelmet aratott a Pick-Szeged férfikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája E csoportjának nyitómérkőzésén. A hét-hétgólos Eklemovic és Bajusz vezette együttes a görög Filipposz Veriaszt verte, a következő mérkőzésre, október 18-án a norvég Sandefjord otthonában kerül sor.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, E csoport, 1. mérkőzés:
Pick-Szeged - Filipposz Veriasz 31-26 (16-13)
Szeged, 2500 néző
vezette: Reisinger, Kaschütz (osztrák)
gól: Eklemovic 7, Bajusz 7, Oláh 4/4, Berta 4, Matic 4, Mezei 2, Laluska 2, Ilyés 1, illetve Szanikisz 10/1, Papadopulosz 5, Tucskin 4, Karipidisz 3, Atavin 2, Éles 1, Cimurtosz 1/1
hetes:4/4, illetve 4/2
kiállítás: 8, illetve 8 perc

Ha két együttes úgy vág neki egy rangadónak, hogy mindegyik oldalon csak a győzelem az elfogadott eredmény, rossz mérkőzés nem kerekhet ki belőle. A férfiak megújított Bajnokok Ligájának E csoportjában a tavalyi bajnoki ezüstérmes Pick-Szeged a görög Filipposz Veriaszt fogadta, s a hazaiak nem véletlenül reménykedtek A Pick augusztusban már vendégül látta, s legyőzte a görög bajnok és kupagyőztes gárdát (35-27).

Nikosz Mantzosz, a Veriasz mestere még az elutazás előtt nyilatkozta azt a görög sajtóban, játékosai elé a két pont megszerzését tűzte ki. Éles József, a görögök magyar klasszisa is valami hasonló fejtegetésbe bocsátkozott, elárulta, alaposan sikerült feltérképezni az ellenfelet.

A mérkőzés első 26 perce igazolta is a vendégek várakozását. Szanikisz révén a görög bajnok már az első percben kétgólos vezetésre tett szert, s nagyon jól védett a svéd kapus, Benjaminsson is, akinek "laposan" nem is lehetett betalálni. A 11. percben már 2-6-ot mutatott az újszegedi sportcsarnok ereményjelzője, ekkor Kovács Péter időt kért, s megpróbálta rendezni a sorokat.

A szakvezető felhívta a figyelmet a svéd hálóőrre, aki szinte minden lövésnél leült, majd ledorongolta Laluskát, a keményebb, több ütközéses védekezést kért tőle. A 17. percre fel is kapaszkodott egy gólra a Pick (6-7), de a Veriasz együttesében mindig akadt valaki, aki eredményesnek bizonyult.

A 22. percben Matic első találatával 10-10-re módosult az állás, majd Cimurtosz kiállítását Bajusz használta ki, így a 27. perc elején először vezetett a Szeged (13-12). A hajrá már a hazaieké lett, Oláh, Bajusz és Matic találataira csak Tucskin tudott válaszolni, a félidő 16-13-as eredménnyel zárult.

Fordulás után mintha az élet ismételte volna önmagát: ezúttal a fürge jobbszélső, Karapidisz vágott kettőt szűk félperc alatt, sőt 18-18-nál és 19-19-nél ismét beállt a meccsnull. Habuczki kétperces kisbüntetése ráadásul nehéz helyzetbe sodorta a hazaiakat, ám ez a két minutum röpke varáslatot produkált a parkettre. Berta kétszer, Ilyés pedig egyszer vette be Benjaminsson kapuját, s hátrányból lőtt három góljával 22-19-re húzott el a Szeged.

Ekkor beindult az Eklemovic-henger, a szerb irányítót az első játékrészben még külön emberfogással őrizték a görögök (néha éppen Éles József), a második harminc percre viszont mintha megfeledkeztek volna róla. Nikola köszönte, s gyorsan háromszor is meglepte az ellenfelet (27-21).

Az utolsó tíz percre már nem tudta mozgósítani klasszisait a Veriasz, Éles - szerencsénkre - nagyon visszafogottan játszott, Tucskint leradírozta a fiatal Ilyés, míg a kapuban Puljezevic (amellett, hogy két büntetőt is fogott) rengeteg ziccert hárított.

A találkozót 31-26-ra nyerte a Szeged, amely legközelebbi BL-mérkőzésén október 18-án, szombaton a norvég Sandefjord otthonában lép pályára. A csoport másik mérkőzését, a RK Zagreb (horvát) - Sandefjord TIF (norvég) összecsapást vasárnap játsszák.

Kovács Péter, a Pick-Szeged edzője: "Puljezevic második félidőbeli beállítása nagyot lendített a csapaton, szerencsére sok gólt értünk el átlövésből. Kiemelném Bajusz és Eklemovic támadó-, illetve Mezei, valamint Ilyés védőjátékát."

Éles József, a Veriasz magyar válogatott irányítója: "Úgy érkeztünk Szegedre, hogy nyerjünk, alaposan kielemeztük a játékukat, ám éppen a kulcsembereket nem sikerült semlegesítenünk. Szegeden öt góllal kikapni nem szégyen."

A G csoportban szereplő Fotex-Veszprém együttese vasárnap látogat a bosnyák Boszna Szarajevóhoz, ám a csoport másik összecsapását már lejátszották, ezen a lengyel Vive Kielce hazai pályán ért el 25-25-ös döntetlent a dán Skjern ellen.

Bajnokok Ligája, G csoport
Vive Kielce (lengyel) - Skjern Handball 25-25 (11-12)
Kielce, 2000 néző
vezette: Krajc, Zivolic (horvát)
legjobb dobók: Bielecki 13, Kliszczyk 4, Kuchczynski 3, illetve Jensen 6, Aagaard 5, Madsen 4.

Pincési László

[origo]