Vágólapra másolva!
Hat fordulón van túl eddig a magyar nőikézilabda-bajnokságban a Hypo Niederösterreich együttese, de három veresége közül kettőt továbbra sem tudott megemészteni. A Dunaferr elleni hazai zakó utáni tiltakozásuk nyomán összeült az osztrák és a magyar szövetség közös játékvezetői bizottsága, amely úgy ítélte meg, a játékvezetők nem befolyásolták döntően a találkozó végkimenetelét. Közben szombaton, Hódmezővásárhelyen is elbukott az osztrák csapat, s a visszalépés gondolatát ezúttal is a sajtó tudomására hozta.

Egyre nagyobb hullámot gerjeszt a Hypo Niederösterreich osztrák nőikézilabda-csapata, amely igazi kakukkfiókaként viselkedik a magyar bajnokságban. Az osztrák élcsapat - a magyar kézilabdázás történetében először - csatlakozhatott ugyanis a honi ligához, amelynek alapszakaszában vesz részt, s a rájátszás idején visszatér az osztrák playoffhoz.

A tavaly a cseh-szlovák közös bajnokságban szereplő osztrák sztárklub anno főleg a jó magyar kapcsolatai, és az itteni magas színvonal miatt kérte arra az MKSZ vezetőségét, hadd vehessen részt az NB I-ben. Fő indokként azt hozták fel a vezetők: otthon egyetlen csapat sincs, amely megszoríthatná az együttest, márpedig így a fontos nemzetközi szereplés előtt képtelenek kellően motiválni a kéziseket.

A magyar szövetség megvitatatta a javaslatot, s végül úgy határozott, elfogadja az osztrák ajánlatot. Ugyan a szurkolók körében nagy vitát váltott ki, mit keres a magyar bajnokságban egy külföldi gárda, s miért nem a másodosztályból kerül fel egy kiscsapat, a szövetség korifeusai a színvonal emelkedésével magyarázták a döntést.

Elérkezett a bajnokság nyitánya, a Győr elleni, elhalasztott mérkőzés után a Hypo annak rendje és módja szerint el is páholta az ellenfeleket (Békéscsaba, Kőbánya-Spartacus, FTC), majd az ötödik fordulóban meglepetésre kikapott Esztergomban. Három nappal később a Dunaferr vendégeskedett Südstadtban, s győzött magabiztosan 29-21-re.

Prokop: az osztrák bajnokság amatőr

Az osztrák kézilabda "súlyára" jellemző, hogy két nappal a Hypo-Dunaferr mérkőzés után foglalkozott csak az esettel a Der Standard című napilap. Az összefoglaló írásban megszólalt Gunnar Prokop menedzser is, aki elmondta, csapatának szüksége van a globalizációra, ugyanis húsz év óta egyetlenegy vereséget sem szenvedett együttese a hazai bajnokságban. "Higgyenek nekem, az osztrák liga rossz, amatőr, a szövetség és a csapatok cselekvésképtelenek" - állította a sportvezető.



Újabb három nap telt el, s a Hypo Hódmezővásárhelyre érkezett, s hiába vezetett már a félidő közepén 16-8-ra, végül 34-31-es vereséget szenvedett. A hiszti természetesen nem maradt el, a Délmagyarországnak nyilatkozva Kovács Ferenc, a Hypo NÖ technikai igazgatója a Jancsó, Marczinka bírókettőst okolta az újabb kudarcért: "Gunnar Prokop még nem tudja az eredményt, de nemsoká telefonálunk neki és elmondjuk. Ha megtudja, hogy megint irreális körülmények között kaptunk ki, szinte biztos, hogy visszalépteti együttesét bajnokságtól."

A Dunaferr-meccs kapcsán a Bécsben az osztrák és a magyar szövetség közös játékvezetői bizottsága összeült, s véleményezte azt. Török Péter, a magyar testület elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a bírók munkája nem volt tökéletes, egyformán tévedtek mindkét csapat kárára, de ítéleteikkel nem befolyásolták a 29-21-es dunaújvárosi sikert. "Olyan fokú részrehajlás, mint amilyet Gunnar Prokop, a Hypo menedzsere jelzett, nem történt" - hangsúlyozta Török Péter.



"A bajnokság mind a tizenkét csapatára egyformán érvényes és kötelező szabályok vannak, a Hypo nem élvezhet semmilyen előnyt. Természetesen normális, ésszerű javaslat elől nem zárkózunk el, de egyrészt ultimátumot senkitől sem fogadunk el, másrészt nem mi hívtuk őket, ők kérték, hogy vendégként részt vehessenek az általuk a világ legerősebb bajnokságának tartott NB I-ben" - mondta Sinka László

- Milyen következményei lehetnének a Hypo esetleges kiválásának?
- A megállapodást az osztrák és a magyar szövetség kötötte, azaz ha a Hypo kilépne, akkor ezt a megállapodást rúgná fel. Márpedig ehhez a saját szövetségének is lenne egy-két szava, nem beszélve az EHF-ről, amelynek természetesen a szezon előtt jeleztük szándékunkat. Kiválás esetén ezt szintén jeleznénk is a nemzetközi szövetségnek. A versenykiírásban minden le van fektetve: a Hypót erkölcsi hátrány mellett komoly anyagi kár is érné egy meggondolatlan lépéssel.

- Még tartja azon álláspontját, hogy a Hypo érkezésével komolyan megerősödött a bajnokság?
- Igen, hiszen csak hat fordulón vannak túl, az osztrákok bármikor képesek arra, hogy elővarázsoljanak vagy vegyenek újabb klasszisokat. Nem alacsony színvonalat képviselő együttesről van szó, még ha nem is hasonlítható össze a korábbi nagy generációval. Inkább annak kell örülnünk, hogy annyira jó középcsapatokkal rendelkezünk, amelyek képesek megverni a Hypót.

Pincési László