Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió Rt. ettől a héttől költségtérítés nélkül közvetíti a labdarúgáson kívül a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzéseit.

"Az elmúlt több mint egy évben az MTV arra kényszerült, hogy gyártási költségtérítést kérjen a képernyőre kerülő hazai sportesemények rendezőitől" - áll az MTV Rt. hétfői állásfoglalásában. "Miután azonban a kuratórium elnökségének döntése alapján a közeljövőben labdarúgójogdíjakra csupán a válogatott mérkőzések és nemzetközi kupatalálkozók esetében költ, az esztendő 40. hetétől lemond a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzései után fizetendő hozzájárulásról, s költségtérítés nélkül közvetíti azokat."

A döntést örömmel fogadta Gyurcsány Ferenc sportminiszter is: "Az MTV Rt. azzal, hogy vállalta a labdajátékok ingyenes közvetítését, fontos lépést tett a közszolgálatiság elvének gyakorlatba való átültetése felé. Fontos ez a határozat az érintett sportágaknak, a sportolóknak és a sportot szerető nagyközönségnek. Az a folyamat, amely már nyáron megkezdődött és folytatódott az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának ülésén, amelyen szorgalmaztam, hogy az MTV hagyjon fel azzal a gyakorlattal, miszerint aránytalan költségeket hárít bizonyos szövetségekre, fontos pontjához érkezett. Így a jövőben ezek a népszerű sportágak gyakrabban eljuthatnak a nézőkhöz."

Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója szintén üdvözölte a határozatot. "Az MTV ezzel végre eleget tesz közszolgálati kötelezettségeinek, ugyanis az eddigi állapot nemes egyszerűséggel jogszerűtlen volt. Külön öröm, hogy a labdarúgás száműzetésével 'segíteni' tudott a többi sportágnak, hogy azok ingyen képernyőre kerüljenek" - mondta a liga vezetője.

A távirati iroda sportszerkesztősége megkereste néhány érintett sportág szövetségének vezetőit, hogyan értékelik az MTV állásfoglalását. "Ez mindenképpen jelentős változás a tavalyi évhez képest" - mondta Stevik Péter, a röplabda-szövetség főtitkára. "Én már elkészítettem az MTV számára azt a listát, amely az általunk közvetítésre javasolt találkozókat tartalmazza, az Extraliga alapszakaszából körülbelül 15 mérkőzést. Természetesen a részleteket illetően még további egyeztetésre van szükség."

Bodrogvári Iván, a kosárlabda-szövetség főtitkára is üdvözölte az MTV határozatát: "Nagyon örülünk a döntésnek, már csak azért is, mert az eddigi rendszer rendkívül elszomorító volt. Korábban költeni is hajlandóak voltunk azért, hogy a képernyőre kerüljünk, így természetesen élni fogunk ezzel a lehetőséggel. Úgy gondolom azonban, hogy ez csak egy kedvező lépés volt a közvetítések ügyében, s hamarosan eljön az idő, amikor a televízió fizet a mérkőzéseinkért."

"Nagyszerű hír" - reagált Martin György, a vízilabda-szövetség első embere. "Eddig, ha jól tudom, 400 ezer forint plusz áfába került egy-egy pólómeccs televíziós közvetítése, ám hadd tegyem rögtön hozzá, hogy ezt nem mi fizettük, a költségeket a Westel állta. Egy háromoldalú szerződés értelmében tudniillik úgy oldottuk meg a képernyőre kerülést, hogy a mobiltelefonos társaság hirdetési időt kapott az MTV-től."

"Mind az MTV-vel, mind a Sport1-gyel tárgyalunk, hogy a két csatornán összesen 15-20, bajnoki, Interliga-, kupa- és válogatott-mérkőzés kerüljön képernyőre" - összegzett Kovács Zoltán, a jégkorong-szövetség főtitkára.

Sinka László, a kézilabda-szövetség főtitkára a többi sportág vezetőihez hasonlóan rendkívül örömtelinek nevezte az MTV Rt. döntését. "Ez nagyon jó hír, hiszen a csapatok költségeinek csökkenése mellett a kézilabda népszerűsítését is magával vonhatja" - reagált. "Eddig 500 ezer forint plusz áfa volt egy-egy találkozó képernyőre kerülése, s csak üdvözölni tudom, hogy a jövőben ez a kiadás megszűnik."