Vágólapra másolva!
Az elmúlt kosárlabdaszezon legnagyobb hazai szenzációja a lényegében ingyen játszó Soproni Postás női gárdájának bajnoki ezüstérme volt. A szinte páratlan produkció nem jöhetett volna létre Meszlényi Róbert edző színvonalas munkája nélkül. Nos, a 34 éves szakember ma már a kecskeméti Univer KSE vezetőedzője, s a jelek szerint ugyanott folytatja, ahol májusban abbahagyta - csak éppen nem hölgyekkel, hanem férfiakkal... A bajnokság pénteki nyitányán ugyanis a kiskunságiak senki által sem remélt, magabiztos, 84-77-es győzelmet arattak a tavalyi bajnok paksi Atomerőmű SE otthonában.

Félidőben még 42-30-ra a rutinos Paks vezetett, aztán felpörögtek a vendégek, húsz pontot rávertek ellenfelükre nagyszünet után, és a végén szétfutották Czigleréket.

- Számított erre a hihetetlen sikerre? - kérdeztük Meszlényit a diadal másnapján.
- Nem igazán, habár amikor kiderült, hogy Wayne Smith sérülés miatt nem játszhat a paksiaknál, kétségtelenül javultak az esélyeink. Lámpalázasan kezdtünk, rengeteg labdát adtunk el az első negyedben, s el is húzott az ellenfél.

- Minek tulajdonítja a sikert?
- Elsősorban kiemelkedő erőnlétünknek. Igyekeztem fiatal, becsvágyó játékosokat igazolni, mint például az egyaránt 22 éves Bogdán Balázst és Horváth Ákost, vagy a velük egyidős szolnoki Szarvas Gábort. De az amerikaiak sem öregek: a Lengyelországból érkezett, 210 centis, 117 kilós Chris Heinrich 25, Cory Bradford 24 éves, s a legismertebb légiós, Chad McClendon is még csak 30. Alakítható, sokra hivatott társaság. Bradford egyébként főiskolai világbajnok, tagja volt az 1999-es Universiadén győztes amerikai válogatottnak, s máig ő tartja az NCAA-rekordot azzal, hogy 88, egymást követő mérkőzésen dobott legalább egy triplát. Heinrich a St. Louis-i egyetemen végzett három évvel ezelőtt.

- Ezek szerint mégis vannak tehetséges magyar fiatalok?
- Úgy látszik, csak dolgozni kell. A jó kondíciónk titka egyébként egyszerű: erőnléti edzőt alkalmazunk. Méghozzá Kamaszi Feri bácsi személyében, akivel már tavaly, Sopronban is együttműködtem. A tapasztalt szakember főállásban az újvidéki Vojvodina kondicionáló trénere, s "pendlizik" a vajdasági főváros és Kecskemét között, ha pedig nem ér rá, akkor edzésterve alapján futunk és erősítünk.

- Mit szólt a vezérkar a váratlan paksi győzelemhez?
- Semmit. Célunk továbbra is a legjobb nyolc közé jutás, annál nagyobb hibát nem követhetnénk el, mint hogy meglódulna a fantáziánk. A jelszónk továbbra is a következő: szerénység! A következő fordulóban, szerdán a dobogóesélyes Debreceni Vadkakasokat fogadjuk, a hazai premiernek óriási a jelentősége.

- Milyen érzés a nők után most férfiakkal dolgozni?
- Nem szeretnék senkit sem megbántani, de mindig azt szoktam mondogatni: a férfiak három dimenzióban játsszák a kosárlabdát, a hölgyek csak kettőben. Ez a fizikumuk közötti különbségből adódik. Szerintem egy kosárlabdatrénernek az az igazi kihívás, ha férfiakat edzhet. Ettől függetlenül a soproni évekre mindig nosztalgiával fogok visszagondolni.

Az NB I szombati eredményei:
Marc-Körmend - MAFC-Újbuda 75-55 (24-12, 13-19, 20-8, 18-16)
Albacomp - Marso-Isobau Nyíregyházi KK 105-81 (29-11, 24-16, 20-28, 32-26)

Vasárnapi eredmény:
ZTE KK - Gunaras KC-Dombóvár 69-51 (20-14, 18-14, 13-12, 18-11)

Ch. Gáll András