Vágólapra másolva!
A hét végén kezdődik a spanyol férfikosárlabda-bajnokság 2003/2004-es idénye. Az ACB névre hallgató liga egyik élcsapata, a Király Kupa ezüstérmese, a Tau Vitoria magyar kosarast is foglalkoztat, Dávid Kornél személyében. Dávidék szombaton a Kanári-szigetek fővárosában, Las Palmasban lépnek pályára az előző sorozatban az 5. helyen végzett Auna Gran Canaria otthonában.

Sokáig úgy volt, hogy elhalasztják a pontvadászat rajtját, mivel nem sikerült megegyezni az állami televízióval, a TVE-val a meccsek közvetítéséről. E hét végén nem kerül tehát képernyőre a kosárlabda Spanyolországban - kivéve három regionális adót, melyek másnap reggel, felvételről sugároznak találkozókat.

A szerb Dusko Ivanovic (46) edző dirigálta Tau a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese a címvédő Barcelona és a Pamesa Valencia mellett. A nyáron jócskán átalakult a csapat: elment Corrales, a francia Foirest és Gadou, az argentin Wolkowyski, Palladino, a spanyol Sims az amerikai Bennett és Griffith, érkezett az argentin Prigioni (Lucentum), a mi Dávid Kornélunk (Zalguiris), a litván Arvydas Macijauskas (Lietuvos Rytas) és az angol Andrew Betts (AEK).

Úgy volt, hogy a szerb világbajnok bedobó, Milan Gurovic is a Tau játékosa lesz, de az átigazolás során kiderült, a Tau illetékesei meghamisították a dokumentumot, amelyen Gurovic neve először edzőként (!) szerepelt, majd később az "edző" szót lekaparták, és kézzel, primitív módon rávezették, hogy "játékos". Most úgy néz ki, Gurovic Németh "Isti" klubtársa lesz az újvidéki Vojvodina csapatában.

A gárda erősségei: Jose Maria Calderón, a svédországi Eb-n ezüstérmet szerzett spanyol válogatott fiatal irányítója, a két argentin vb-ezüstérmes, a bedobó Nocioni és a center-bedobó Scola, a 217 centis angol mamut, a Budapesten is szerepelt Andrew Betts, a litván Európa-bajnok válogatott egyik kulcsfigurája, a gólerős hátvéd, Macijauskas és természetesen Dávid. A keret jelenleg mindössze kilenc játékosból áll, melyben hét külföldi és két spanyol kapott helyet. A Tau tervezett kezdő ötöse, legalábbis a Marca szerint: Calderón, Macijauskas, Nocioni, Scola, Betts.

A többiek közül a tavaly a jugoszláv válogatottat vb-aranyéremre vezénylő Svetislav Pesic edző csapata, a Barcelona számít favoritnak. Itt szerepel a világ legjobb, nem NBA-kosarasa, a szerb Dejan Bodiroga, a három óriás, Duenas (221), az olasz Fucka (215) és a holland Van de Hare (218), a brazil válogatott Varejao, a német válogatott centere, Femerling, a macedón irányító Ilievski és a spanyol válogatott Navarro.

A Pamesa Valencia is remek csapat, az argentin vb-ezüstérmes Montecchiával és Obertóval, az olasz Abbióval, a francia Rigaudeu-val, az argentin Kammerichsszel és persze a szerb világbajnok Tomaseviccsel.

A Tau kerete:
4 Luis Scola (argentin, 206 cm, 23 éves)
5 Andrés Nocioni (argentin, 203, 24)
7 Arvydas Macijauskas (litván, 193, 23)
8 José M. Calderón (spanyol, 190, 22)
9 Sergi Vidal (spanyol, 198, 22)
10 Pablo Prigioni (argentin, 186, 26)
18 Dávid Kornél (magyar, 208, 32)
21 Tiago Spliter (brazil, 210, 18)
51 Andrew Betts (angol, 217, 26)

Ch. Gáll András