Vágólapra másolva!
Magabiztos játékkal, 25-20-ra nyerte a férfikézilabda-bajnokság ötödik fordulójának a rangadóját a Pick-Szeged férfikézilabda-csapata a Dunaferr ellen. A hölgyeknél jobban szerepeltek az újvárosiak, 29-21-re elpáholták idegenben az osztrák Hypo együttesét. A Fradi Esztergomban győzött, míg a Cornexi ezúttal Debrecenben kapott ki, azaz az elnökség által kitűzött három meccsről és négy pontról szóló ultimátumot nem tudta teljesíteni a szakvezetés.

Férfikézilabda-bajnokság, 5. forduló
Pick-Szeged - Dunaferr SE 25-20 (13-8)
Szeged, 1200 néző
vezette: Klúcsó, Lekrinszki
gól: Eklemovic 7, Oláh 5/5, Mezei 4, Bajusz 2, Laluska 2, Józsa M. 2, Noris 2, Matic 1, illetve Császár 9/4, Rosta M. 3, Kuzmicsov 3, Katzirz 2, Bene 1, Sándor 1, Kertész 1.
hetes: 6/5, illetve 5/4
kiállítás: 14, illetve 10 perc

Nem mindennapi lélektani teherrel kellett Szegeden pályára lépnie a Dunaferr férfikézilabda-csapatának a bajnokság ötödik fordulójában. Az újvárosiak ugyanis fennállásuk óta még sosem nyertek élvonalbeli bajnokit a Tisza partján, összesen egy alkalommal tudtak pontot rabolni, még 1997 őszén, amikor 20-20 volt az végeredmény. Idei értékmérő talán csak a Fotex elleni két mérkőzés lehetett: a veszprémi bajnokcsapata Dunaújvárosban kilenccel nyert, míg otthon a Szegedet hat góllal győzte le...

A hazai együttes mestere, Kovács Péter még a találkozó előtt is úgy nyilatkozott, a vendégek átlövőjéről, Krivokapicról szóló ellentétes hírekkel nem foglalkozik, arra készíti fel csapatát, hogy a játékos pályára lép. Nos, Krivokapic - aki még a Veszprém ellen sérült meg - nem játszott, ott volt viszont a pályán a Szeged szerb szélsője, Matic, aki felépült sérüléséből.

Góllal kezdte a találkozót a Dunaferr, ám Császár találatára zsinórban négy hazai válasz is jött. A 10. percben úgy vezetett a Pick 4-1-re, hogy a kapuban Perger brillírozott, védte Vujin átlövéseit, Katzirz ziccerét, s tartotta a lelket csapatában. Kollégája, Stochl sem maradt el sokkal mögötte, a szlovák kapus később rázódott bele, de amint bemelegedett, a Dunaferr felzárkózott 5-3-ra, majd 6-4-re. Igaz, utóbbihoz kellett Császár is, aki önmaga harmadik találatával, tíz méterről, majdnem szétszaggatta a hálót.

Kzmicso találatával 8-7-ig kapaszkodott az újvárosi csapat, ekkor Eklemovic megrázta magát, s a 20. percre ismét háromra (11-8), a félidő végére pedig ötre nőtt az előny (13-8). A 28. percben Kolics János időt kért, és felhívta a figyelmet a hiányosságokra, majd kiadta az ukázt: hárommal kell fordulni. Ennek ellenére a Dunaferr nemhogy faragni nem tudott a hátrányból, még kapura sem lőtt az utolsó két percben.

Ami a két gárda védekezésében azonos volt, mindkét csapat remekül semlegesítette az átlövőket, sem a Vujin, Katzirz, sem a Bajusz, Laluska kettős nem villogott. Nem úgy a kisemberek, a mezőny legeredményesebbje harminc perc után Eklemovic (Szeged) volt hat találattal, a másik oldalon Császár négyig jutott.

Azonos forgatókönyv szerint kezdődött a második félidő, hiszen ismét Császár indította meg a gólgyártást, erre azonban Matic, majd Oláh is válaszolt (15-9). Ahelyett, hogy megnyugodott volna a Szeged, őrült kapkodásba kezdett. Ugyan Laluska kétperces büntetését még megúszta a hazai együttes, ám Józsa, illetve Bajusz szabálytalansága miatti kettős hátrány alatt 15-12-re felzárkózott a Kolics-csapat.

A 48. percre Rosta Miklós találatával 18-16-ra alakult az eredmény, a Dunaferr nyitottabb védekezésével megtalálta Eklemovic hatástalanítását, így a karmester már csupán egyetlen gólt lőtt - az utolsó percben. A csapat azonban nélküle is megoldotta felatadát, Oláh egyetlen hibától eltekintve magabiztosan értékesítette a heteseket, Laluska a legjobbkor lőtt két gólt, így a Szeged összességében megérdemelten 25-20-ra nyert.

Kovács Péter, a Pick-Szeged szakvezetője: "Következetesen végig kiválóan harcolva, helyenként megfelelő játékkal megérdemelten nyertünk egy nagyon jó Dunaferr ellen."

Kolics János, a Dunaferr mestere: "A második félidei küzdőszellemünkkel maximálisan elégedett vagyok, sajnos, most csak ennyire volt elég. Császár jól játszott, amikor elfáradt, Kuzmicsov kiválóan szervezte tovább a támadójátékunkat."

További eredmények:
férfiak:
Pestszentlőrinc-Elektromos-Rév - Fotex KCV 26-35 (12-17)
Nyíregyháza AB-VILL KC - Diacell Pécsi KK 33-24 (16-10)
Százhalombatta - Békési FKC 28-27 (15-12)
Csömör KSK - Tatabánya Carbonex KC 26-27 (15-13)
Győri Tento ETO KC - Szigetvári TKSE 39-20 (20-8)

nők, 6. forduló:
Esztergomi KSE - FTC 25-31 (7-14)
Békéscsabai ENK - Vasas SC 20-22 (8-11)
Győri Graboplast ETO KC - Váci NK 26-25 (14-12)
DVSC-Valdor - Cornexi-Alcoa 25-24 (13-12)
Hypo Niederösterreich (osztrák) - Dunaferr SE 21-29 (12-12)
Bp. Kőbányai-Spartacus - Hódmezővásárhelyi NKC 26-26 (16-14)

Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint botrányos körülmények között ért véget a Hypo Niederösterreich-Dunaferr mérkőzés. A második bajnoki vereségüket elszenvedő hazaiak úgy érezték, hogy a magyar játékvezetők részrehajlóan bíráskodnak a vendégek javára, és a történtek után az NB I-ből való kiszállásukat fontolgatják. A Hypo vezetősége csütörtökön veszi fel a kapcsolatot az ügyben a magyar szövetséggel - jelentette az MTI.

A nyolcszoros BEK-győztes júniusban írt alá szerződést az MKSZ-szel, amely szerint részt vesz a 2003/2004-es NB I-es idény alapszakaszában. Ez volt az első eset, hogy külföldi csapat a magyar kézilabda-bajnokság valamelyik osztályában indulási jogot kapott.

Pincési László