Vágólapra másolva!
Két olimpiai bajnokkal és egy kétszeres Bajnokok Ligája-győztes edzővel erősödött a Vasas-Plaket-Euroleasing férfivízilabda-csapata. Az angyalföldiekkel egy évre szóló megállapodást írt alá az Olaszországból hazatért Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás, míg az idősebbik Kásás, Zoltán - aki előbb a szerbiai Becejjel, majd tavaly a görög Olimpiakosz Pireusszal BL-t nyert - a Vasas vezetőedzőjeként folytatja pályafutását.

Hosszú évek óta dédelgetett vágya valósul meg Kásás Zoltánnak, a Vasas-Plaket Euroleasing férfivízilabda-csapatát kedd óta hivatalosan is dirigáló szakvezetőnek: végre saját fiának, a világ két ízben megválasztott legjobb pólósának, Tamásnak lehet az edzője. Ami ugyanis napok óta nyílt titoknak számított, kedden szentesítették: a két Kásás, valamint Steinmetz Barnabás - Kásás Tamás korábbi nápolyi klubtársa - egy évre a Vasas bajnoki ezüstérmes együtteséhez szerződött.

A Vasas veretes történelme során 13 bajnoki és Magyar Kupa-, két BEK- és három KEK-címet szerzett, az utolsó bajnoki aranyérem azonban olyan régen született, hogy már csak a legöregebbek - mint például a nyolcvanadik születésnapját ezen a napon ünneplő Jeney "Pierre" László, a klub kétszeres olimpiai bajnok (1952, 1956) legendás kapusa - emlékeznek rá: 14 éve, 1989-ben. Éppen a felköszöntött veterán emlékeztetett rá: nagyon hosszúra nyúlt a böjti időszak, ideje lenne véget vetni már.

Ha valakivel sikerülhet ez, akkor az Kásás mester és a két olimpiai bajnok sztár, a nápolyi Posillipo két expólósa. Kásás apuka a szerb Becej (2000), majd a görög Olympiakosz (2002) csapatával is Euroligát nyert, napjainkban alighanem ő földrészünk legsikeresebb klubedzője. Most nem akármilyen csapat játszik majd a keze alatt: Kósz és Németh a kapuban, Varga Tamás, Varga Zsolt, Varga Dániel, Mátyás Zoltán, Vindisch Ferenc, Madaras Norbert, Gombos Gábor, Hesz Máté, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás és Kásás Tamás a mezőnyben - a szerződtetett keret 14. játékosa még ismeretlen.

"Szeretnék nagyot alkotni ezzel a csapattal. Azt persze nem garantálhatom, hogy mindent - magyar bajnokságot, Bajnokok Ligáját, Magyar Kupát - meg fogunk nyerni, de ahogy a régi viccben mondják, törekedni fogunk rá. Olyan együttest akarok építeni, amelyet nem érhet meglepetés senki ellen sem. Sokan tudják, hogy Tamás fiam hosszú ideig nem tűrte el, hogy ott legyek a medence szélén, amikor ő a vízben van - pedig titkos vágyam volt, hogy egyszer én legyek az edzője. Hát most sikerült. Természetesen célunk a bajnoki cím, de megismétlem, garantálni semmit sem tudok" - mondta az idősebbik Kásás, akinek még egy évre volt opciója a görög bajnoknál, de azt már nem akarta igénybe venni.

Fia, Tamás arról beszélt, az elmúlt szezon nem volt pályafutása legjobb idénye. "Ennek oka egyebek mellett az volt, hogy decemberben többször is visszaestem az influenzába. Bár még egy évet a Posillipóban szerettem volna játszani, ez nem jött össze. Mindegy, azt, hogy így alakult, égi jelnek tartom, szerintem a hazatérésre volt szükségem ahhoz, hogy újjászülessek" - ha ugyan egy alig 27 éves pólósnak szüksége van újjászületésre.

Steinmetz Barnabás, aki a "kis" Kásást, jó barátját követve kötött ki a Vasasnál, ezeket mondta: "Az nem mehetett tovább, hogy mindig egymás ellen játsszunk Ádám öcsémmel. Most végre egy csapatban vagyunk, egy olyan csapatban, amely minden feladat megoldására alkalmas."

Egy harmadik olimpiai bajnok, a Vasas kapuját védő csapatkapitány, Kósz Zoltán arról beszélt, hogy a világ bármely csapata tárt karokkal várta volna Kásásékat, akiknek leigazolása óriási segítséget jelenthet az angyalföldi gárdának. Markovits László klubelnök elmondta: a játékosokkal és a vezetőedzővel is egy évre szóló szerződést kötöttek, a megállapodással kapcsolatos pénzösszegről azonban nem nyilatkozott, mondván, az nem nyilvános.

Ch. Gáll András