Vágólapra másolva!
A tatai edzőtábor után pénteken busszal vág neki a magyar nőikézilabda-válogatott a boszniai túrának, amelynek végcélja Tuzla városa lesz, ott játszanak Ferlingék világbajnoki selejtező-mérkőzést a házigazda legjobbjaival. Az ellenfélről kevés információ jutott el eddig Magyarországra, ami biztató: a honosításra váró szerb játékosok még nem kaptak zöld utat.

Hétfő óta Tatán gyakorol a magyar nőikézilabda-válogatott, amely pénteken Mohács érintésével buszozik el Tuzlába, a világbajnoki selejtező színhelyére. Az együttes a szombati találkozót követően egyből hazatér, a visszavágót egy héttel később, május 31-én, Nyíregyházán játssza majd.

Az ellenfélről, Bosznia-Hercegovina válogatottjáról alig-alig csordogálnak információk Magyarországra, az együttes az utóbbi időben elég kevés tétmérkőzésen vett részt, s a kaotikus délszláv helyzetben bármikor előfordulhat, hogy egy-két új játékost honosítva egyik pillanatról a másikra megerősödnek.

Ettől tart Mocsai Lajos szövetségi kapitány is, de egyelőre még nem kell megijednie. A vendéglátók szerdán tartottak sajtótájékoztatót a mérkőzés helyszínén, ahol a szarajevói Oslobodenje című napilap beszámolója alapján rengeteg újságíró jelent meg. Az újság ezt úgy értékelte, nagy a várakozás a találkozóval kapcsolatban.

"Keresik a magyar együttes gyenge pontjait" - hirdeti a cikk címe, s az írásban megszólalnak a mérkőzés leendő résztvevői, főszereplői is. A Bosnyák Kézilabda Szövetség ugyan idejében beadta honosítási kérelmét, egyelőre nincs megoldás három szerb játékos, Korneliju Klinac, Deriju Lulic és Anastaziju Soncarevu ügyében. A szövetség vezetői bíznak abban, hogy pénteken, de legkésőbb a jövő héten sikerül honosítani a három sportolót, s így legkésőbb a nyíregyházi visszavágón már a szövetségi kapitány rendelkezésére állhatnak.

"Nagyon nyugodt körülmények között készülhettünk itt Tuzlában, ahol korábban már játszottunk mérkőzést, s ismerjük a feltételeket. A csapatot is ismerik a helybéliek. A magyarok elleni találkozóig napi két edzéssel készülünk, s felkészülten várjuk a nagy ellenfelet. Számunkra óriási kihívás lesz játszani az Eb-5. válogatott ellen, amely minőségileg jobb nálunk, de amit tudunk, mi is megteszünk a siker érdekében" - nyilatkozta Zlata Zubac, a csapat szakvezetője.

Segítője, Miroslav Pirtevsek elárulta: egy videofelvételt sikerült beszerezni a magyar válogatottról, a németek elleni találkozóét, ez alapján próbálják feltérképezni a csapat gyenge pontjait. "A csapat hangulata nagyon jó, sérültünk nincs, de elképzelhető, a nagy bajnoki csatározások miatt fáradtak leszünk kissé. De ez gyorsan el fog múlni. Készen állunk a mérkőzésre, s reméljük, a csodálatos tuzlai közönség is a segítségünkre lesz" - nyilatkozta Hidajeta Arnautovic, a csapat kapitánya.

A bosnyákok egyébként szerdán felkészülési mérkőzésen 17-8-as félidő után 30-24-re verték a horvát Osijek gárdáját. A tuzlai találkozót a német Methe testvérek vezetik, akiket jól ismerhetünk a farumi Slagelse-Dunaferr mérkőzésről. A nyíregyházi visszavágón (május 31-én 18 óra) a litván Liachovius, Paskevicius duó fújja a sípot.

A vb-selejtezők párosítása:
Bosznia-Hercegovina - Magyarország
Bulgária - Németország
Svédország - Ausztria
Hollandia - Csehország
Fehéroroszország - Szlovénia
Szlovákia - Szerbia-Montenegró
Törökország - Románia
Lengyelország - Spanyolország
Litvánia - Ukrajna.

Pincési László