Vágólapra másolva!
Elvesztette pályaelőnyét a férfikosárlabda-bajnokság három győzelemig tartó döntőjében a Kaposvár, miután hazai környezetben 94-78-ra kikapott a Körmendtől.

Férfikosárlabda-NB I, döntő:
Kaposvári Klíma-Vill KK - Marc-Körmend 78-94 (22-25, 20-18, 18-21, 18-30)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1600 néző
vezette: Hartyáni, Földházi
Kaposvár: SIMON (19), Dzunics (11), ARCHBOLD (21/6), DE GRAY (16), Ivkovic (3). Csere: Filipovic (2), Szőke (3/3), Varga R. (3/3), Ágfalvi (-). Edző: Goran Miljkovic.
Körmend: TOYA (21), NÉMETH I. (23/15), TOROMAN (26/12), Mujanovic (4/3), Grebenár (4). Csere: HAINJE (14/3), Keresztes (2), Bacsa (-), Lóránt P. (-), Ferencz Cs. (-). Edző: Zsebe Ferenc.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 2-4, 7. perc: 14-21, 12. perc: 24-25, 16. perc: 36-35, 24. perc: 50-54, 29. perc: 58-62, 35. perc: 64-74, 37. perc: 73-92.
Kipontozódott: Ivkovic (a 37. percben), Archbold (a 40. percben), illetve F (a 40. percben).

A vendégeknél Trummer Rodulf csak civilben figyelhette társait, hiszen bokasérülése nem engedte, hogy pályára lépjen az első meccsen. A hazaiaknál mindenki egészséges volt, így Miljkovic edző a megszokott ötöst küldhette harcba.

Mindkét akció kimaradt az első percben, előbb Toya, majd Archbold hibázott kecsegtető helyzetben. A ugandai-szlovák aztán büntetőből már nem hibázott, ezzel 2-0-ra a Marc-Körmend vezetett. Aztán az amerikai is javított egy hármassal. Iszonyú kemény csata zajlott minden pozícióért, de a vendégek valamennyi támadásukat ponttal fejezték be. A vasi oldalon Toya villogott, aki Miljkovic időkéréséig 12-5-ös előnyhöz jutatta csapatát. A kintről kiválóan dobó körmendiek tartották előnyüket a főleg centerakciókat erőltető somogyiak ellen. Aztán Archbold is betalált, de Toroman hamar válaszolni tudott. Három perccel a negyed vége előtt Zsebének is akadt mondanivalója, annak ellenére, hogy 21-14-re vezett csapata. A körmendi oldalon beszállt Hainje is, de De Gray elementális zsákolását ő sem tudta megakadályozni. A játékrészt végül hárompontos hátránnyal zárta a Kaposvár.

A folytatásban Toroman állt a Körmend élére, a kaposvári oldalon pedig De Gray jeleskedett. A 13. percben Simon egyenlített 28-28-nál, de Hainje triplája és Toya ziccere újra a vendégeket jutatta kedvezőbb pozícióba. A hazaiaknál Archbold és Dzunics is rengeteget vállalt, ennek köszönhetően 36-35-re már a somogyiak vezettek. Három perccel a félidő vége előtt De Gray esett hatalmasat a körmendi palánk alatt, az amerikait le is kellett cserélni. Kezdett kicsúszni a játékvezetők kezéből a mérkőzés, rengeteget reklamáltak a játékosok mindkét oldalon. A szünet előtt több labdát is eladtak a somogyiak, ezt kihasználva 43-42-re fordított a Marc.

A szünet után Dzunics előbb elrontott egy dobást, majd fél perc múlva javított. A korábban kissé visszafogott támadójátékot nyújtó Németh is bekezdett, és öt pontjával repítette tova az övéit. A triplákat kiváló százalékkal értékesítették a vasiak, így hiába szerzett két-két pontokat a Kaposvár, ez csak a felzárkózásra volt elég. Igen kemény harcok árán tudtak dobóhelyzetig jutni a hazaiak, és ekkor sem mindig sikerült a pontszerzés, ráadásul Archboldot támadóhibája után lecserélte edzője. A negyed végéig villámgyors akciókat vezetett a vendéggárda, és a sorra hibázó kaposváriakkal szemben megérdemelten jutott 60-53-as előnyhöz.

A hazaiak szempontjából a legjobbkor esett Szőke hármasa, Simon duplája pedig nyílttá tette a zárószakaszt. A két alkalommal is labdát vesztő somogyiak újra csak hátrányba kerültek, Toromon pedig rendre értékesítette helyzeteit. A pályaelőny megtartásáért küzdött a kaposvári együttes, de a görcsös erőlködés csak igen ritkán járt sikerrel. Közben Németh ért el két újabb triplát szinte a minimálisra csökkentve a hazai esélyeket. Öt perccel a vége előtt már 74-64 volt a Zsebe-gárda előnye, a könnyű leindításokból pedig könnyű körmendi kosarak születtek. Ráadásul a ritmustalanul kosárlabdázó Ivkovic ki is pontozódott, a szétesően védekező Kaposvár pedig kénytelen volt "lemondani" hazai veretlenségéről.

Goran Miljkovic: "Sokkal frissebben kosárlabdázott a Körmend, de még nincs vége a párharcnak. Vasárnap meg kell próbálnunk egyenlíteni."

Zsebe Ferenc: "Knézy Jenőnek azt szeretném üzenni, hogy legalább olyan akaraterővel próbáljon meggyógyulni, ahogy mi játszottunk ezen a találkozón."

Balatoni Hajnalka