Vágólapra másolva!
A népszerű kaposvári kosaras pályafutása első bajnoki aranyát szerezheti a csütörtökön kezdődő bajnoki döntőben, mert még szülőhazájában, Szerbia-Montenegróban sem jutott a legfényesebb érem osztályrészéül a május 30-án 39. születésnapját ünneplő remek bedobónak. Brane - ez Branislav beceneve - tizedik szezonját játssza hazánkban, korábban a Zalaegerszeg és a Falco csapatával is az ezüstéremig jutott, Kaposváron a második évét tölti, s végre a csúcsra juthat.

Ha van sportember, aki mindent meg is tett, hogy végre bajnok legyen, akkor az ő, a montenegrói születésű, csupa szív, fáradhatatlan játékos, minden idők talán legnagyszerűbb magyarországi kosaraslégiósa. Aki néhány hónapja már nem is légiós, ugyanis megkapta a magyar állampolgárságot, s négyszer szerepelt is már válogatottunkban Európa-bajnoki középdöntő-mérkőzéseken.

- Hogyan konzerválja magát ebben a korban? Hiszen még Michael Jordannek sem sikerült igazán, az ő teljesítménye is hanyatlott a negyedik iksz közelében, ön viszont 27,8 pontos átlagot produkált az Albacomp elleni elődöntő öt mérkőzésén.
- Roppant sportszerűen élek, mindent a játéknak és a családomnak rendelek alá, nem iszom, nem dohányzom, és nagyon odafigyelek az edzéseken. Ha kell, különórázom is. No meg az is lehet, hogy nem vagyok teljesen tehetségtelen...

- Tavalyelőtt bajnok volt a Kaposvár, tavaly viszont gyengélkedett. Mitől jobb most a csapat, mint az előző szezonban?
- Goran Miljkovic kiváló edző, nagy szerepe van abban, hogy szerkezetileg összeállt a gárda. A rutin jól elegyedik néhány fiatalabb társunk energikusságával.

- Igaz, hogy az alapszakaszban kétszer megverték a Körmendet, ám a Magyar Kupában ők győztek kétszer, ráadásul az egyetlen gárda, amely képes volt idegenben nyerni a playoffban.
- Ezek tények, éppen ezért nagyon tisztelem a Körmendet. Remek csapat, s Németh Isti hazaérkezésével még tovább erősödött. Ennek ellenére centerben mi vagyunk a jobbak, s szerintem 3-0-ra megnyerjük a párharcot!

- Milyen nyelven beszélnek a pályán, esetleg időkérésnél?
- Többnyire szerbül, hiszen Ivkovicnak, Filipovicnak és Miljkovicnak is ez az anyanyelve, no meg nekem is. De az angol és a magyar is "hivatalos" nyelv.

- Ez az utolsó évadja?
- Nem, jövőre is van még szerződésem, s az sem biztos, hogy utána visszavonulok. Negyvenévesen nem akarom elkapkodni...

Ch. Gáll András