Vágólapra másolva!
Katasztrofális első félidőt követően majdnem csodát tett, de végül 36-30-as vereséget szenvedett a Dunaferr nőikézilabda-csapata a Herz-FTC elleni utolsó bajnokin. Az EHF-kupadöntő utolsó főpróbája nem sikerült tehát, ráadásul hiába készültek Ferlingék, a várva várt aranyérmet sem akasztották a nyakukba a Népligetben.

Nőikézilabda-bajnokság, rájátszás, 10. forduló
Herz-FTC - Dunaferr SE 36-30 (21-12)
Kőbányai út, 800 néző
vezette: Herczeg, Südi
gól: Farkas Á. 11/3, Mravikova 7, Siti E. 5, Lőwy 3/1, Benyáts 2, Tóth T. 2, Kirsner 2, Uhrakova 2, Kovács V. 1, Pádár I. 1, illetve Ferling 10/6, Pigniczki 6, Szrnka 5, Bulath 2, Turtóczki 2, Nagy I. 2, Bohus 1, Pálffy 1, Borbély 1
hétméteres: 5/4, illetve 6/6
kiállítás: 6, illetve 16 perc

Sokáig úgy tartotta a "fáma", a kézilabdasport más világ. Olyan szórakozás, ahová még lehet családostul járni, ahol a játék, az élvezet, a sportszerűségé a főszerep. Ezen tételeket, ha nem is cáfolta meg a nőikézilabda-bajnokság utolsó fordulójának csúcsrangadója, azért jelezte, nem teljesen rózsás a helyzet.

Hogy érthetőek legyenek a rébusznak is beillő mondatok: a Herz-FTC a már bajnok Dunaferrt fogadta a Kőbányai úti sportcsarnokban, ahol egyrészt nem volt telt ház, másrészt a két szurkolótábor is külön harcot vívott egymással. A találkozó elején még csak a mutogatásokig és a káromkodásokig jutottak, aztán a két tábor kölcsönösen kifütyülte egymás kedvenceit - mintegy szegénységi bizonyítványt is kiállítva magáról.

A találkozóra a laikusok úgy készülhettek, hogy a Dunaferr a fontos, szombati EHF-kupadöntő előtt minden bizonnyal tartalékos összeállításban érkezik, de Újvárosban kisebb palotaforradalom tört ki, mikor ez szóba került. Komplett csapattal utazott tehát a fővárosba Kiss Szilárd együttese, a megszokott kezdő hetesből csupán Pálinger és Ferling maradt a kispadon. Pigniczki korai bombáival vezetett is a bajnok 2-1-ra, majd 3-2-re, aztán Farkas Ágnes tartott bemutatót, miért is tartják őt még mindig az ország egyik legjobb átlövőjének.

A 13. percben 9-4-re húzott el a Fradi, a Dunaferr a hatosfalat erőltette, amit Farkas simán átlőtt, ha nem sikerült neki, akkor pedig a vállalkozó kedvű Siti és Mravikova játszadozott Cracana kapussal. A 23. percre már kilenc volt "közte" (16-9), ráadásul Bohus piros lapot kapott harmadik kiállítása miatt - amelyből kettő hiszti és reklamálás miatt kisbüntetés volt. Farkas tizedik találatával számolt először rá a közönség a "kiütött" ellenfélre (20-10), s a félidei 21-12-es hazai előny nem sok jót sejtetett a folytatásra sem.

A fordulásra aztán megemberelte magát a Dunaferr, amelynek mestere annyira bízott csapatában, hogy még időt sem kért a találkozó során. A védekezésváltás megtette hatását, a 3+2+1-es formáció nem ízlett a Fradinak sem (csakúgy, mint a Slagelsének négy nappal korábban), s tízperc alatt hatot le is dolgozott a tízgólos hátrányból az együttes (23-19).

Németh András is időt kért, megpróbálta felrázni a csapatot, s bár 24-21-re még közelebb lopózott az Újváros, Tóth, Kirsner, majd Mravikova villanásával helyre állt a "rend" (27-21). A Herczeg, Südi bírókettős borzolta mindkét csapat idegeit, a Dunaferr a 48. percig tizennégy percet töltött emberhátrányban, míg a hazaiak egyet sem - aztán az utolsó percekben kicsit kozmetikáztak ezen a cseppet sem idilli állapoton. A második félidőben remeklő Ferling vezetésével az utolsó percekre még 32-29-re feltámadt a Dunaferr, az utolsó három találat azonban a Fradié lett, így a zöldek - az idén először - 36-30-ra legyőzték a bajnokcsapatot.

A találkozó után a két szurkolótábor közötti perpatvar majdnem tettlegességig fajult, miután három hazai drukker berontott a pályára, a megpróbálta letépni a vendégek transzparenseit. A balkáni hangulatnak a keménykezű biztonsági emberek vetettek véget, a Dunaferr játékosai, ha megszeppenve is, de pacsizhattak szurkolóikkal, akik éltették a bajnokcsapatot.

A Dunaferr kézilabdázói az erre az alkalomra készített pólóban, amelyeken aranyszínnel a játékosok nevei is láthatóak voltak, az ünnepélyes eredményhirdetésre vártak, ám - ki tudja, miért? - az aranyérmek nem kerültek elő. Persze, ettől még a csapat bajnok lett, más kérdés, egy ilyen eredménnyel szombaton, Farumban nem lehet elégedett az együttes...

"Nagyon jó, hogy így alakult a mérkőzés, legalább gyakorolhattuk azt, ami Dániában vár ránk. A találkozó nagy tanulsága, hogy Ferling nélkül a csapat nem az igazi, ő most az igazi vezéregyéniség" - nyilatkozta Kiss Szilárd a lefújást követően.

Pincési László

[origo]