Vágólapra másolva!
1998 és 2000 között háromszor nyert magyar bajnokságot az Albacomp férfikosárlabda-csapata, aztán Farkas Sándor edző Sopronba távozott a GYSEV női együtteséhez (ahol tavaly ilyenkor bajnoki aranyérem koronázta meg tevékenységét), s vele az eredményesség is távozott Székesfehérvárról. A klubvezetés április elsején, a legutolsó pillanatban hívta vissza régi sikerei színhelyére a GYSEV-től máig tisztázatlan körülmények között szinte elmenekült szakvezetőt - még éppen időben ahhoz, hogy a playoff első körében a bajnok Atomerőmű ellen diadalra vezesse az alapszakasz hajrájában jócskán megroggyant benyomást keltő Albacompot.

A csütörtöki, 65-60-ra megnyert ötödik összecsapás a legjobb négy közé repítette az Albacompot. A véres verejtékkel kivívott siker Farkas régi törzsgárdája tagjainak volt köszönhető. "A háromszoros bajnokcsapatból a kapitány Matus Gábor, Góbi Henrik, Boros Zoltán, Halm Rolland és Bojan Lapov maradt meg hírmondónak, de mindhárom aranyéremnek csak Matus volt részese. Nos, Borossal együtt ők hozták a meccset, de hellyel-közzel Lapov és Góbi is remekelt" - értékelt Farkas.

- A jelek szerint nem nagyon hiányzott a sérült irányító, a svéd-magyar kettős állampolgárságú Theisz Péter.
- Matus, és főleg Boros remek játéka engem is meglepett, bár "Boriszon" láttam az előző mérkőzésen, hogy feljövőben van. Mindketten rutinos kosarasok, tudják, mikor kell rendkívülit nyújtaniuk.

- Elárulná, miért ajánlották továbbjutásukat szakosztályelnöküknek, Minárovits Jánosnak?
- Mert megérdemli. Ha ő nincs, akkor Albacomp sincs, mármint a kosárlabda-csapat. Szeretnénk, ha tudná: sohasem hagyjuk magára, még a rabság idején sem.

- Milyen állapotban találta az együttest, amikor egy hónapja átvette Sterbenz Lászlótól?
- Nem szeretnék Natalia Hejkova hibájába esni, aki leszólta elődjét, Dirk Bevilaquát. Úgyhogy inkább azt mondanám, ilyen rövid idő alatt csak annyira futotta az erőmből, hogy lelkileg egy kicsit felrázzam a fiúkat, összekapjam a védekezésüket, s egy "minialapozást" iktassak közbe. A támadójátékba már nem mertem belenyúlni, meglehet, több kárt okoztam volna, mint hasznot. Hogy ez mire lesz elegendő például a Kaposvár ellen, azt képtelenség megjósolni.

- Ha elhúzódik a sorozat, az önöknek kedvezhet, mert sok a negyven körüli veterán a somogyiaknál.
- Ne higgye! Az ötödik, Szolnok elleni mérkőzést is a kondijukkal nyerték meg - láttam a meccs videofelvételét -, Goran Miljkovic remekül cserélgeti játékosait, az "öregek" - Ivkovic, Dzunic, Filipovic - erejét a hajrára tartogatja. És azt se feledjük el, hogy az alapszakaszban egyedül a Kaposvár volt képes oda-vissza megverni az Albacompot. Kiváló szakmai munka folyik Miljkovic mester keze alatt.

- Sokan azt mondták, amelyik csapat győztesen kerül ki az Albacomp-Paks párharcból, az meg sem áll a bajnoki címig.
- Ezzel még várjunk, már csak azért is, mert a Kaposvárral szemben nem miénk a pályaelőny. Márpedig ennek - amint ezt a Pakssal szemben is tapasztalhattuk - óriási a jelentősége.

A Kaposvár-Albacomp párharc első mérkőzését vasárnap 18 órakor rendezik Kaposváron, a másik ágon a Debreceni Vadkakasok a Körmenddel csatázik, ugyanabban az időpontban, a debreceni Főnix-csarnokban.

Ch. Gáll András