Vágólapra másolva!
Csoportelsőként jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe a Herz-FTC nőikézilabda-együttese, miután a B csoport döntőjének is beillő összecsapáson 32-20-re szétzilálta a dán Viborgot. Németh András tanítványai a legjobb nyolc között a spanyol Valenciával mérkőznek majd.

Nőikézilabda-Bajnokok Ligája, B csoport, 6. forduló
Herz-FTC - Viborg 32-20 (14-8)
Kőbányai út, 1800 néző
vezette: Bacsev, Dobrev (bolgár)
gól: Mravikova 5, Siti E. 5, Benyáts 5, Tóth T. 4, Uhrakova 3, Farkas Á. 3, Pádár M. 2, Kirsner 2, Lőwy 2/1, Barna 1, illetve Kiaerskou 5/4, Burgers 3, Pedersen 3, Roslyng Hansen 2, M. Larsen 2, Gyerjugina 2, A.G. Nörgaard 2, Astrup 1.
hétméteres: 2/1, illetve 5/4.
kiállítás: 14, illetve 6 perc.

Ha az ember véletlenül betéved a Népligetbe egy hűvös, napos februári délutánon, s szembejön vele egy csoportnyi, zöld-fehérre maszkírozott, sálakat lobogtató társaság, normális esetben azt hiheti, megkezdődött a labdarúgó-bajnokság, s a Fradi mérkőzésére igyekeznek a szurkolók. Nos, utóbbi kitétel igaz - a Fradi játszott, csak nem a labdarúgók, hanem a női kézilabdázók. S a Népligetben sem csupán hazai szimpatizánsok igyekeztek a csarnok felé, hanem a dán Viborg drukkerei is, akik vállalták az 1600 kilométeres utat, s elbuszoztak Budapestre kedvenceikkel.

Negyeddöntőbe jutott a Dunaferr is/sport/csapat/kezilabda/20030223negyeddontobe.html

A Herz-FTC együttese létfontosságú mérkőzésre készült a dánokkal szemben, mert ugyan az már egy héttel korábban eldőlt, ez a két együttes jut a Bajnokok Ligája B csoportjából a negyeddöntőbe, a helyezéseket illetően még akad elszámolnivalójuk egymással. A csoportelső ugyanis a spanyol Valenciával került össze, ráadásul az egyenes kiesés párharcban a visszavégót játszhatja hazai pályán, míg a másik félnek az orosz Toljatti és a messzi idegen maradt volna.

Nem lehetett kétséges, a ferencvárosiaknak a szurkolók, a sportszerűség, no meg a kassza miatt is előbbi variációt kellett választaniuk. A dánok elleni presztízsharc mellett ugyanis félő volt, a klub (amely információink szerint a tavalyihoz képest mintegy húszmillió forinttal kisebb büdzsével számolhat) ismét kalapozásra szorul, ha az oroszországi túrát kell megszervezni.

Szerencsére a bajnok nem így gondolta. Telt ház, hatalmas hangorkán, s sportszerű buzdítás jellemezte a találkozó előkészületeit, amelyet aztán hamarosan az orkánszerű tapsvihar váltott fel. A Fradi szenzációsan kezdte a találkozót, Lőwy és Mravikova találataival 3-0-ra elhúzott, s Gyerjugina hiába talált be beállóból Sugár kapujába, 5-1-nél, 5 perc 19 másodperc elteltével kénytelen volt időt kérni Ulrik Wilbek, a Viborg olimpiai, világ és Európa-bajnok szakvezetője, hogy rendezze a sorokat. Kevés sikerrel.

A következő támadás végén Astrup büntetőjét Sugár védte, Uhrakova és Siti ismét eredményesnek bizonyult, s hét perc elteltével, 7-1-es hazai előnynél gyakorlatilag el is dőlt minden. A dánok döbbenetes hibaszázalékkal játszottak, az első félidőben legalább nyolc olyan lövésük akadt, amely még a kaput sem találta el, ami pedig igen, azt Sugár néha káprázatos bravúrral tornázta ki. Amikor egy támadáson belül Fruelund, majd Larsen is kapufát lőtt, Wilbek mester felpattant, majd amikor egy támadás során a nézőtéri sípszó megállította a dán támadást, lépéshibára kényszerítve a vendégjátékost, a szakvezető nemes egyszerűséggel besétált (mit besétált, becsörtetett!) a pályára, s elégtételt kért a játékvezetőktől.

A bírókra nem is lehetett panasza a Fradinak, maximum Farkas Ágnesnek - a lépésszabálynál olykor kosárlabda-szabályokat alkalmazó bolgárok ugyanis annyi lépéshibát fújtak, mint öt meccsen összesen, a sasszét, Ági egyik "fegyverét", pedig egyszerűen nem ismerték. A félidő hajrájára a sokat hibázó Farkas helyére Tóth Tímea jött támadásba, s három lövésből elért három góljával a hazaiak 14-8-as előnnyel zárták a játékrészt.

A második félidő elejére előkerült a meccslabda is, amely az első harminc perc végén fennakadt a tetőszerkezeten, a Herz-FTC pedig folytatta a nagy nyomást. A 40. percben úgy alakult 22-11-re az állás, hogy a Siti, majd Mravikova kiállítása miatti négy, emberhátrányos percet is 3-0-ra hozta a bajnok. Heidi Astrup, aki Dániában szétzilálta a magyar védelmet - mellesleg a BL góllövőlistáján Farkas mögött a második helyen állt - összesen egy gólra volt képes, Fruelund egyre sem. Ezt pedig nem bírta el a gárda, amely teljesen kipukkadt a végére, s bár hősiesen küzdött, az utóbbi évek egyik legnagyobb kupavereségét szenvedte el.

A Ferencváros a végén már a tartaléksorát játszatta, s megérdemelten nyert 32-20-ra. A zöld-fehérek ellenfele a negyeddöntőben a spanyol Valencia lesz. Az első mérkőzést március 15-én vagy 16-án Spanyolországban, az egy héttel későbbi visszavágót a Népligetben rendezik.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője így értékelt a mérkőzést követően: "Remekül játszottunk, mondhatnám azt is, hogy nekünk ezen az estén minden összejött. Ilyen szintű kapusnak, mint Tjugum ennyi gólt dobni, nagyon nagy dolog, igaz, nekünk ma sokkal jobb kapusunk volt."

A csoport másik mérkőzésén:
Nordstrand 2000 Oslo (norvég) - HC Leipzig (német) 26-18 (13-6)
Oslo, 300 nélző
vezette: Josic, Rudic (horvát)
legjobb dobók: Sandve 9, illetve Radzeviciute 7/2

A csoport végeredménye:
1. Ferencváros 10 pont
2. Viborg 8
3. Nordstrand 4
4. Leipzig 2

A férfi NB I vasárnapi mérkőzésén:
Győri ETO - Százhalombatta 23-23 (13-11)

Pincési László