Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság szombati játéknapján az Atomerőmű a sérülése után jójátékkal visszatérő Sitku Ernő vezérletével verte a vendég Zalaegerszeget, míg a listavezető Albacomp magabiztosan győzött a Dombóvár ellen.

Atomerőmű SE - ZTE KK 85-70 (17-19, 20-19, 29-14, 19-18)
Paks, 1000 néző
vezette: dr. Valovics, Faidt
ASE: Mészáros (13/9), Davis (10/9), FODOR G. (15/6), SITKU (18/6), CZIGLER (16). Csere: Smith (7/3), Pojbics (-), Jurgilas (6). Edző: Fodor Péter
ZTE: NISAVIC (25/6), Bencze T. (-), KÁMÁN (16/9), McClendon (11), Ceranic
(12). Csere: Polster (6), Szájer (?). Edző: Nikola Lazic
az eredmény alakulása: 4. perc: 5-6, 9. p.: 14-19, 14. p: 25-31, 18. p.: 34-34, 22. p.: 43-40, 24. p.: 50-44, 34. p.: 77-56, 39. p.: 83-68.
kipontozódott: Bencze T. a 38., Sitku a 39. percben.

Bár Sitku Ernő sérülése a múlté, s a válogatott center ott volt az ASE kezdőötösében, a találkozót a Ceranic által vezérelt ZTE kezdte lendületesen, s főként pontosabban. Mészáros hiába nyitott triplával, a bajnok csak iparkodott a látogatók után.

A csapatok percek alatt három-három triplát szórtak, aztán a hetediket - a negyed utolsó percében - Sitku, s ezzel felzárkózott az Atom. Védekezésben és támadásban egyaránt sok hibát vétettek Cziglerék a második negyed elején is, s ezeket a vendégek többnyire kosarakkal büntették.

Kámán is beszállt a pontgyártásba, miközben a hazaiak továbbra is csak küszködtek. Aztán a csereként pályára lépő Smith triplája után lassan elkapta a fonalat az ASE, s bár továbbra sem játszott jól, de lassan újra megközelítette ellenfelét. A paksiak 18. percben be is érték a zalaiakat, ám Nisavic révén a ZTE zárta minimális előnnyel az első félidőt.

A férfikosárlabda-NB I állása/sport/csapat/kosarlabda/20030215aferfikosarlabdanb.html

A fordulás után két perc alatt minden megváltozott: Czigler és Fodor G. kosaraival fordított és öt ponttal meglépett az Atom. Az előny megnyugtatta a bajnokcsapatot, Davisék elkezdtek játszani. Nemcsak az amerikai, Fodor is klasszisokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint az első félidőben: percek alatt tíz pont fölé kúszott a paksi előny.

A paksi tréner fia szerezte csapata tizedik tripláját, majd Sitku és Jurgilas már-már gálameccset idéző támadást vezetett, melynek végén a litván talált a gyűrűbe. Egy percre rá ismét a légiós volt eredményes, s ezzel 20 pontra nőtt a hazai előny. A zalaiak hiába küszködtek, a látványos paksi játékkal szemben tehetetlenek voltak. Gyengébb kezdés után nagyot javult a paksiak játéka, s ez a két elveszített idei bajnoki után magabiztos sikert eredményezett.

Fodor Péter: "A kulcs: túl kell tennünk magunkat a nehézségeken. Érvényes ez az elmúlt időszakra, mint ahogy a mai mérkőzés első felére is. A szünet utáni játékunkkal már elégedett voltam."

Nikola Lazic: "Gratulálok a Paksnak. A harmadik negyedben hullámvölgybe kerültünk, ellenfelünk pedig remek játékkal kihasználta a lehetőséget."

(fekete)