Vágólapra másolva!
Az 1976-os, montreali olimpia óta jövőre lehet először olyan ötkarikás viadal, amelyen ismét négy magyar csapat (a férfi- és nőivízilabda-válogatott, valamint a férfi- és nőikézilabda-együttes) vesz részt. A portugáliai kézi-vb sikere kapcsán sok kérdés felmerült, vajon mennyiből gazdálkodhat a Magyar Kézilabda Szövetség. Nos, a MOB másfélmilliárd forint szétosztásáról döntött, ebből 63 millió forint jut a kéziseknek.
Forrás: EPA
Dorosnak meggyűlhet a baja Igor Lavrovval Athénban is Fotó: EPA

Minden idők harmadik legjobb világbajnoki szereplésén van túl a magyar férfikézilabda-válogatott. Skaliczki László együttese a nehéz kezdés után a szaúdi segítséget követően minden lehetőséget megragadott, s bár gyakorlatilag egy mérkőzésen játszott igazán jól, azt a legjobbkor tette. Jugoszlávia ellen ugyanis úgy játszott a csapat, ahogy elvárható volt, s ezzel a sikerrel kivívta az olimpiai szereplés jogát.

A csapatból egy ilyen siker után kiemelni bárkit is (akár pozitív, akár negatív felhanggal) hiba lenne, bár azt el kell mondani, van még javítanivaló. Persze, ez a csapat is más lesz, ha az olimpiáig rendelkezésre álló idő alatt összeérik az együttes. Ehhez bő másfél év áll a kapitány rendelkezésére. Júniusban a válogatottra egy komoly párharc vár, hiszen Macedónia ellen Európa-bajnoki selejtezőt kell játszani. Az első pillanatban könnyűnek tűnő ellenfél azonban már fiatalításba kezdett, s ha a nagy öreg, a magyarok orra alá számtalanszor borsot törő Pepi Manaszkov már nem is, az új generációból a fotexes Kiril Lazarov és társai kemény diónak ígérkeznek.

"Összességében örülök a hatodik helynek, s leginkább annak, hogy jövőre Athénban ott lehetünk az ötkarikás játékokon" - nyilatkozta Skaliczki László szövetségi kapitány, aki az elkövetkezőkben már számolhat a másik honosított kubaival, Ivo Diazzal és Mezei Richárddal is, aki Szegeden már edz, s készül a Dunaferr elleni rangadóra, s aki azt üzente: mindenáron ott lesz az olimpián.

Továbbjutottunk!!!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=51529A helyosztók programja/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.html?pIdx=2Vb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a kézilabda-vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

Azon az olimpián, amelyre a válogatott a magyarok közül negyedikként szerzett kvótát, s amely a hírek szerint a női szakággal együtt 62,6 millió forintos támogatást kap majd a Magyar Olimpiai Bizottságtól.

A MOB legutóbbi elnökségi ülésén közel 1,3 milliárd forintot osztott szét 38 sportág között: az eredményesség alapján 461 millió, szakmai alaptámogatásként 179 millió, központi edzőtáborok és létesítmények igénybevételére 200 millió, olimpiai műhelytámogatásként 150 millió, a kvalifikációs versenyeken történő szereplésre 250 millió forintot. A tavalyi eredményesség alapján járó összegek tekintetében a kajak-kenu járt a legjobban (130,2 millió), a kézilabdázók összesen 62,6 millió forintot kaptak.

Schmitt Pál is gratulált a sikerhez

"Mindenekelőtt gratulálok a válogatottnak, hiszen sok izgalom után nagyon nagy örömet szerzett számunkra, s minden magyar sportkedvelő számára férfi kézilabda válogatottunk. Az a tény, hogy három mérkőzésen is csak egy-egy gólos vereséget szenvedtek azt a reményt kelti, hogy Athénben nemcsak résztvevők, hanem akár éremesélyesként is indulnak majd a küzdelembe. Kétségtelen tény, hogy bizonyos mértékben a szerencse is közrejátszott abban, hogy az előmérkőzések után továbbjussanak, de élni tudtak a lehetőséggel és a valóban a legjobbaknak is igazán méltó ellenfelei voltak. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a férfi és vízilabda válogatott, valamint a női kézilabda együttes mellet hosszú időszak után ismét négy magyar csaat lehet ott az olimpián, ennek a teljes játékokat tekintve 1976-ban örülhettünk utoljára. A négy csapat indulása azt jelentheti, hogy terveink valóra válnak és több, mint kétszáz magyar sportoló lehet ot Athénben, a 2004-es olimpián.Mindenesetre a rajt kiválóan sikerült és ez remélhetően a további kvalifikációs versenyek résztvevőit is lelkesíti" - nyilatkozta Schmitt Pál, a MOB elnöke a szervezet hivatalos honlapján.