Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott Európa-bajnoki középdöntői miatt kialakult bajnoki szünetet több élvonalbeli együttes is kihasználta, hogy új légióst szerződtessen. Így a Debrecen, a Körmend és a Dombóvár is külföldről erősítette meg együttesét.

Debrecenben légióst cseréltek légiósra, igaz, csak egy hónap erejéig. A Vadkakasok sérült centere, Sejo Bukva helyére ugyanis a klub azt a Srdjan Helbichet szerződtette, aki korábban a Falcóban is megfordult. A 26 éves, 205 cm magas horvát játékos egyhónapos szerződést kapott. "Helbich egy fiatal, gyors, nagyon képzett kosaras, a tipikus jugoszláv iskola képviselője. Bár nem kifejezetten ötös center, hanem inkább a négyes poszton érzi igazán otthon magát, reményeim szerint így is sokat lendíthet majd a csapaton. Nagy szükség lenne a horvát fiú jó játékára, hiszen februárban nagyon nehéz periódus vár ránk" - nyilatkozta Ráthonyi Tamás vezetőedző a Hajdú-bihari Naplónak.

Dombóvárott nagy meglepetést okozott, hogy a télen távozott a csapat kapitánya, Puskás Artúr, aki a B csoportos Salgótarján együttesének ajánlatát fogadta el. Helyére a gárda a Zalaegerszeg fiatal játékosát, Mészáros Richárdot szerződtette. Légiós poszton a jugoszláv Dragan Smiljanic jelenthet erősítést. A 33 éves, 209 cm magas, 107 kilós középjátékos rengeteg csapatban megfordult, így játszott a macedón Godel Rabotnicki, a lengyel Stal Ostrow és a Polpharma-Pakmet Starogard, a ciprusi AEK Larnaca, a svájci Lausanne és a portugál Leiria együttesében is, de legnagyobb sikerét az 1999-2000-es szezonban érte el, amikor a Permmel orosz bajnoki döntőt játszhatott. Smiljanic korábban kétszer is megfordult Magyarországon: 1999 februárjában a Pécs szerette volna szerződtetni, ám a kontraktusból nem lett semmi, míg 2001-ben részt vett budapesti "drafton" - szintén eredménytelenül.

A decemberben Németországba távozó Sola helyére a Marc-Körmend a szezon végéig szerződtette az amerikai Rylan Hainje-t. A huszonhárom esztendős kosaras a Butler egyetemen végzett, a nyáron az Indiana Pacers nyári, orlandói táborában is megfordult, majd a francia Roanne csapatában próbálkozott.

Pincési László