Vágólapra másolva!
Amennyiben Franciaország legyőzi Svédországot, a magyar férfikézilabda-válogatott pedig legalább három góllal veri Szlovéniát, úgy Skaliczki László együttese teljesíti az elvárásokat, s bejut a legjobb nyolc csapat közé.

Ennyi híres magyar matematikus után nem is lehet csodálni, hogy egy dolgot már a sportba is sikeresen átültettek sportolóink és szakvezetőink: a számolás tudományát. Megszokhattuk, hogy alig akad világverseny, amikor ne ezzel a fogással kellene még életben tartani a reményt, hiszen túl "snassz" lenne egyszerűen továbbjutni. Egy kis matek mindig jól jön! A legújabb feladványt a magyar férfikézilabda-válogatott adja, amely összességében nem játszik jól a portugáliai világbajnokságon, elviekben már a csoportmérkőzések során búcsúznia kellett volna, ám még a középdöntőbeli, Svédország elleni vereség ellenére is simán továbbjuthat. S ehhez még csoda sem kellene.

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

A furcsa lebonyolítást ugyanis azért találták ki a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) illetékesei, hogy a csapatok ne taktikázhassanak annyit. Ám éppen a rendszer szülte azt a faramuci helyzetet, hogy a középdöntőbe a D csoport első helyezettje, Svédország nulla, a harmadik helyezett Szlovénia pedig kettő ponttal jött - mivel az egymás elleni összecsapáson a szlovének 29-25-re nyertek. Ez aztán felborította a papírformát, s a lehető legjobbat tette a magyaroknak. A jelenlegi helyzet egyszerű: Franciaországnak vernie kell Svédországot, majd Magyarországnak legalább három góllal Szlovéniát, s máris teljesítve a nagy cél, együttesünk az 5-8. hely valamelyikén találja magát. És taktikázásra nincs esély, a franciák sem vehetik félvállról a mérkőzést, hiszen vereségükkel, ha kiesni nem is tudnak, nem jutnak elődöntőbe.

Alakul a legjobb nyolc mezőnye

Amíg két csoportban még sok az eldöntendő kérdés, addig két másik négyesben már kiderült, melyik együttesek jutnak tovább. Az I. csoport élén Spanyolország és Izland négy-négy ponttal áll, azaz biztos továbbjutó - az elődöntős helyet éppen egymás ellen kell eldönteniük. Döntetlen esetén az ibériaiak rendelkeznek jobb gólkülönbséggel. A II. csoportban Németország és Jugoszlávia esetében ugyanez a felállás: amelyik nyer a délutáni meccsen, az küzdhet éremért, "iksz" esetén a németek lehetnek boldogabbak. A III. csoport ugyanolyan kusza, mint a magyaroké: itt simán összejöhet a horvát, orosz, dán trió pontazonossága, amely Oroszország elődöntőjét eredményezné.



Persze a tények sokkal beszédesebbek. Szlovénia hat pontot szerzett az alapszakaszban, miután a már említett svéd bravúr mellett legyőzte Algériát (35-25) és Brazíliát (30-27), a dánoktól nagyon (24-33), Egyiptomtól alig-alig kapott ki (26-27). Ezt követte a franciák elleni, ugyancsak sima vereség (22-31).

Érdekesség, hogy az összmérleg Szlovéniának kedvező: az eddigi tizenegy összecsapásból ugyanis hatszor nyert déli szomszédunk s ötször a magyar együttes. Utoljára tavaly október 18-án, a magyar határhoz közeli Ormosdon csapott össze a két együttes, akkor Szlovénia 24-22-re nyert. Ám számunkra sokkal emlékezetesebb az egy nappal korábbi mérkőzés, ugyanis Ptujban éppen három góllal nyert együttesünk (29-26), s azon a mérkőzésen mutatkozott be a válogatottban Perez, aki hatszor zörgette meg az ellenfél hálóját. A keret gyakorlatilag megegyezett a mostanival, csupán spanyol légiósaink, Lendvay és Nagy László hiányoztak (helyettük akkor Tóth és Harsányi szerepelt). No meg akkor még ott volt Mezei Richárd is, aki szerint Szlovénia igenis legyőzhető.

Pincési László