Vágólapra másolva!
Örök optimistaként Mezei Richárd, a Pick-Szeged beállósa úgy véli, a magyar férfikézilabda-válogatott szerencsés továbbjutása után képes arra, hogy legyőzze Svédországot és Szlovéniát, s bejutva a legjobb nyolc közé megszerezze az athéni, olimpiai szereplési jogot.
Forrás: MTI
Mezei szerint teljesíthető a két győzelem Fotó: MTI

Nem lehet azt mondani, hogy izgalommentes hét áll a magyar férfikézilabda-válogatott mögött. A Skaliczki-csapat ugyanis hihetetlen szerencsével jutott tovább, ám a csapat tagjai úgy vélik, ha már a szerencse ennyire fogta a kezüket, akkor meg kell ragadni az alkalmat s elérni a lehető legjobb eredményt. A csapat a C csoportból a franciákkal került egy középdöntőcsoportba, ahol az ellenfél az Európa-bajnok Svédország, illetve a skandinávokat legyőző, így meglepetésre máris két ponttal álló Szlovénia lesz az ellenfél.

A világbajnokság legnagyobb vesztese Mezei Richárd, a Pick-Szeged beállósa volt, aki az utolsó napokban súlyos autóbalesetet szenvedett, s bár úgy nézett ki, talán a világbajnokság közepén bekapcsolódhat a játékba, állapota nem javult, így kimaradt az utazó csapatból. A játékostól elsőként hogyléte felől érdeklődtünk.

Fazekas és Perez sérült

Az MTI információi szerint Fazekas Nándor térdsérülése nem javul, az orvosok szerint a szalaghúzódás miatt normális esetben két-három hét pihenőre lenne szüksége, de a vb korán sem nevezhető ilyennek. Ráadásul klubtársának, a szintén veszprémi Perez Carlosnak a horvátok elleni vasárnapi találkozó óta nagyon fáj a válla. "Ha Fazekas állapota rosszabbna, akkor csak Szathmári maradna, és kapust kellene hívnom otthonról, Perez kidőlésével pedig átlövőre lenne szükség" - magyarázta Skaliczki László szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a sérülések miatt továbbra is "nyitva" hagyja a nevezési listán az egyetlen üres helyet.



- Hogy értékeli a csapat eddigi szereplését?
- Amit az együttes vállalt, azt teljesítette. Nem a pályán mutatott produkcióra célzok, hanem arra, hogy bejutottunk a legjobb tizenhat közé. Ahogy előre várni lehetett, a két gyengébb ellenfelet megvertük, a horvátokkal ki-ki mérkőzést játszottunk, az oroszok ellen majdnem sikerült a bravúr, s csak a franciák vertek el bennünket simán.

- Lehet-e reménykedni a középdöntőbeli bravúrban?
- Lehet, nekem éppen az a legnagyobb bajom, hogy örök optimista vagyok, de nagyon bízom a csapatban. A svédek hatosfalas védekezése még jól is jöhet, hiszen lövőink végre teret kapnak a játékhoz. A szlovének ellen még a felkészülés kezdetén játszottunk két meccset idegenben, egyszer nyertünk, egyszer vesztettünk - de hozzá kell tenni, nagyon lejtett a hazai pálya.

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

- Ezek szerint teljesíthető lehet a szövetség által kitűzött cél, az 1-7. hely valamelyike?
- Igen, mondom, optimista vagyok. A középdöntőbe jutással a csapat a saját tervét teljesítette, most jöhet az olimpiai kvóta megszerzése. A lebonyolítás ugyan furcsa, hiszen a svédek például pont nélkül jutottak tovább, de azt kell, hogy mondjam, ez a rendszer ugyanolyan igazságtalan, mint a másik. Sőt, itt talán még jobban is lehet taktikázni.

Espinho városába költöztek a magyarok

A portugál szervezés sok kívánnivalót hagy maga után. Azt már a világbajnokság kezdete előtt tudni lehetett, hogy a magyar együttes Madeira szigetén, Funchal városában lép pályára a csoportmérkőzések során, ám a szervezők a középdöntőktől rejtélyessé tették a helyszíneket. Azt lehetett tudni, hogy a középdöntő négy újabb csoportjának két-két fordulóját szerdán és csütörtökön négy másik városban (Caminha, Espinho, Varzim, Rio Maior) rendezik meg. Ám, hogy melyik csoport melyik településre költözik, azt nem. A vasárnapi csoportmérkőzések után aztán kiderült, a csapat Espinhóba megy (a város futballból is ismert lehet: itt futballozott fél évet Lipcsei Péter).

A portugál viszonyokra jellemző, hogy még az újságok is megkeveredtek: a Publico ugyanis váltig állítja, a magyar csoport helyszíne Rio Major. Megerősítésképpen a Magyar Kézilabda Szövetséget hívtuk, ahol azt közölték, legutolsó információjuk szerint is Espinhóban van a csapat, ahol a négycsillagos PraiaGolfe Hotelben kaptak elszállásolást. A város egyébként a portugál útikönyvek szerint egy kis halkonzervgyárról ismert turistaparadicsom, húsz kilométerre Portótól az Atlanti-óceán partján. A városhoz közel fekszik a világ egyik legrégebbi, 5668 m hosszú golfpályája, az Oporto Golf Club, amely 1890 óta működik.


Pincési László