Vágólapra másolva!
Szombaton helyi idő szerint 19.30 órakor (nálunk 18.30) kezdődik Tallinnban az Észtország-Magyarország férfi kosárlabda Európa-bajnoki középdöntő mérkőzés, amelyen eldől, hogy legjobbjaink 1999 után most is eljutnak-e az Eb 16-os döntőjébe. A képlet egyszerű is, meg bonyolult is: ha a mieink legyőzik az észteket, akkor az összes többi eredménytől függetlenül ott vannak a svédországi kontinenstalálkozón.

A 16-os döntőbe ugyanis az öt középdöntő-csoport első két-két helyezettje "csont nélkül" eljut, a rendező Svédország és a címvédő Jugoszlávia alanyi jogon indulhat - ez eddig tizenkettő -, s a maradék négy helyre az öt csoport harmadik helyezettjei közül a négy legjobb léphet. Litvánia, Törökország, Ukrajna, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Lettország, Horvátország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Oroszország és Szlovénia is kvalifikálta már magát, s egyetlen hely kiadó.

Magyarország az utolsó forduló előtt 14 ponttal harmadik a D csoportban, a kosárkülönbsége 754-716. Észtországnak 13 pontja van, kosárkülönbsége 727-735, de ez nem lényeges. Mivel idehaza 23 ponttal legyőztük őket, ahhoz, hogy a csoportban megőrizzük harmadik helyünket, vagy nyernünk kell, vagy legfeljebb 23 pont különbséggel kikapni. Ha az észtek 24 ponttal nyernek, ők a harmadikok.

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

Nomármost, a B csoportban momentán Izrael 13 ponttal, 647-644-es kosárkülönbséggel a harmadik, és Romániát fogadja. Ha győz, 15 pontja lesz, ugyanannyi, mint a mieinknek vereség esetén. (Ha 23 pontosnál nagyobb differenciával kapunk ki, akkor az izraeliek az észtekkel kerülnek holtversenybe, mi pedig kiesünk.) Azaz, a kosárkülönbség számolása akkor lép életbe, ha az izraeliek győznek, mi pedig legalább egy, legfeljebb 23 ponttal alulmaradunk. E pillanatban a magyarok kosárkülönbsége +38, az izraelieké +3. A lényeg a következő: ha Izrael megveri Romániát és mi kikapunk Észtországtól, a két eredmény összesített kosárkülönbsége ne legyen nagyobb 35-nél. Ha ez megvalósul, akkor ott vagyunk az Eb-döntőben.

Az észt-magyart a SPORT 1 szombaton este negyed héttől egyenesben közvetíti. A magyar válogatott 11 fős csapattal - Mészáros Z., Dávid, Gulyás, Czigler, Németh, Kálmán, Fogor G., Báder, Dzunic, Simon B., Kámán - pénteken elutazott Tallinnba. Varga Mátyás szövetségi kapitány csütörtök este még a Honvéd Dózsa György úti csarnokában tartott edzést. "Szép és nemes kihívás előtt állunk: győznünk kell Tallinnban, és akkor nincs szükség a számolgatásra. Abban ugyanis nem bízhatunk, hogy a már régen kiesett románok a mi kedvünkért megszorítják Izraelt. Ha győzünk, akkor méltóak vagyunk az Eb-döntőre, ha kikapunk, s netán kiesünk, akkor nem. Ilyen egyszerű a helyzet. Borzasztó kiegyensúlyozott a kontinens élmezőnye, bár úgy tűnt, nyeregben vagyunk, a végére nehézzé tettük magunknak a továbbjutást. Az észteket ugyan idehaza 23 ponttal megvertük, de ez nem jelent semmit. Zsánerében a lettekre hasonlító válogatott az észt, picit gyengébb védekezéssel és centerrel."

Dávid Kornél, a Zalgiris Kaunas légiósa is bizakodó volt. "Győzni kell, és győzni is fogunk, bár azt mondják, kemény ellenfél lesz az észt csapat. Én ugyan az első, hazai meccsen nem játszottam, de - ismerve a balti kosárlabdát - nem lesz könnyű dolgunk."

Ch. Gáll András