Vágólapra másolva!
Május 11-18. között Pécsett lesz a női ökölvívó Európa-bajnokság, amelynek kijelölt helyszíne a Lauber Dezső sportcsarnok. Erről már csaknem két éve megegyezett a Magyar Ökölvívó Szövetség és Pécs városa. Csakhogy az előzetes tervek szerint ugyanazon a héten, ugyanitt rendezik meg a nőikosárlabda-bajnoki döntő egyik mérkőzését - feltéve, ha a MiZo-Pécsi VSK bejut a fináléba. Emiatt a kosarasoknak át kellene költözniük a Gandhi Gimnázium sportcsarnokába.

A gimnáziumi tornaterem jóval kisebb a Lauber Dezső sportcsarnoknál, s előbbiben sokkal kevesebb néző fér el, mint Pécs legnagyobb fedett sportlétesítményében, a PVSK otthonában. Ráadásul nem is jelentene hazai pályát a kosarasoknak, mert azt nem ismerik, abban idegenül mozognának még akkor is, ha előtte néhányszor ott edzenének.

A pécsiek legfanatikusabb szurkolói múlt héten, a Brno elleni Euroliga-mérkőzés előtt és utána, a Zala Volán elleni bajnokin a lelátón kifeszített hatalmas, többméteres felirattal ("Ez Európa legjobb csapata, nem lehet a Gandhi az otthona!") tiltakoztak az esetleges átköltözés ellen, és aláírásokat is gyűjtöttek a Lauber Dezső sportcsarnokban maradás kiharcolásáért.

Kiéleződött a vita Rátgéber László, a pécsi kosárlabdázók vezetőedzője és Csötönyi Sándor MÖSZ-elnök között. Ennek az lett a vége, hogy az újságokon keresztül üzengetnek egymásnak. Most azonban Csötönyi szerint megoldódni látszanak a gondok, mivel az Eb-n május 16-ra, péntekre szünnapot iktatnak be, csak hogy a pécsi lányok-asszonyok a megszokott környezetükben játszhassanak. Erre a felvetésre még nem érkezett válasz a kosarasok részéről.

Az ügyben a legújabb fordulat az, hogy szerdán egyeztető megbeszélést tartanak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében. Könnyen lehet, hogy egy héttel előrehozzák a bajnoki kosárdöntőt, amely így az ökölvívó-Eb rajtjára be is fejeződne.

Horváth László