Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz bemutatkozás vár a magyar férfikézilabda-válogatottra, amely első világbajnoki mérkőzésén az olimpiai bajnok Oroszország ellen lép pályára Madeira szigetén (hétfő, 16 óra, Sport1).

Mezei Richárd helyett Józsa Máté utazhat Portugáliába a magyar férfikézilabda-válogatott tizenhatodik játékosaként. A Cegléd fiatal tehetségét a szakvezetés a hétfő délelőtt tíz órakor kezdődő technikai értekezleten nevezi majd az eseményre, ám az oroszok elleni nyitótalálkozón még értelemszerűen nem léphet pályára.

Amint azt korábban már a szövetségi kapitány kifejtette, a válogatott csak akkor juthat be esetlegesen a legjobb nyolc közé, ha vagy az oroszok, vagy a franciák ellen bravúrgyőzelmet szerez. Nos, 16 órai kezdettel az első lehetőség mindjárt az olimpiai bajnok ellen adódik.

A helyzet nemcsak azért nehéz, mert az orosz csapat rettenetesen erős, többsége a német Bundesligában edződik, mellesleg a vb egyik favoritjának számít, hanem azért is, mert a magyaroknak eddig világbajnokságon nem sikerült legyőzni a keleti együttes.

Legutóbb 1999-ben, Iszmailiában mérkőzött a két csapat, akkor Lavrovék 27-18-ra nyertek. Előtte 1997-ben Jacusiróban 24-19, 1993-ban Stockholmban 29-22 volt az eredmény az oroszoknak. Az eddigi összmérleg is gyenge: hét mérkőzésen hat vereség mellett mindössze egyszer sikerült nyerni.

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

Ez a történelmi diadal volt az utolsó egymás elleni erőpróbája a két együttesnek: 1999. december 17-én, Vágbesztercén 28-27-re nyertünk, az akkori, Hajdu János irányította csapatból most is pályára léphet Bendó (akkor két gólt dobott), Gál (2), Nagy (2), Doros és Lendvay.

Csoportunk másik két összecsapásán Horvátország Argentínával (18.00), Franciaország Szaúd-Arábiával mérkőzik (21.00).