Vágólapra másolva!
Szokatlan képet mutat a magyar nőikosárlabda-bajnokság tabellája: a korábban aranyérmet még sohasem szerzett Soproni Postás pontveszteség nélkül vezeti a listát, mögötte a címvédő GYSEV-Orsi és a MiZo-Pécsi VSK már három-három vereséget bekasszírozott, akárcsak a negyedik helyen - a két "óriással" pontegyenlőségben - álló Diósgyőr, s az ötödik-hatodik Szolnok és Szeged is képes már az Euroliga-csapatok legyőzésére, mint tették a Tisza-partiak szombaton és vasárnap. Negatív szenzáció a több magyar válogatott kosarast felvonultató BSE gyenge és a krőzusi költségvetéssel működő szekszárdi Atomerőmű-KSC kritikán aluli teljesítménye.

- Mi történt? A magyar női kosárlabdázás hirtelen megizmosodása vezetett az erőviszonyok kiegyenlítődéséhez? - kérdeztük Rátgéber László szövetségi kapitánytól, aki főállásban a MiZo-Pécsi VSK vezetőedzője
- Szeretném azt mondani, hogy igen, de sajnos jóval prózaibb az ok. A bajnokság rajtja előtt az MKOSZ háromról négyre emelte a csapatonként egyszerre pályára küldhető idegenlégiósok számát, s ez azt jelenti, hogy szélsőséges esetben egyetlen magyarral is le lehet játszani egy meccset. Nincs abban semmi rendkívüli, hogy például vasárnap 59-58-ra kikaptunk a Szolnoktól, az ő légiósaik, Hibbert, Farmer, Djelmis és Perovic semmivel sem rosszabbak a mieinknél. Bár hozzá kell tennem, hogy két másodperccel a lefújás előtt Ujvárit ziccerben faultolták, s elmaradtak a büntetődobások, de nevetségesnek érzem, ha ezzel magyaráznám a vereségünket.

- Jó volt tehát növelni a szerződtethető külföldiek számát?
- Nehéz erre válaszolni. Én amellett voltam, hogy csapatonként csak két külföldi játszhasson - vagy teljesen liberalizáljuk a szerződtetések rendszerét, ahogy az az EU-ban is elfogadott.

A Pécs és a GYSEV is továbbjutó helyen az Euroligában/sport/csapat/kosarlabda/20030110apecs.htmlA nőikosárlabda-NB I állása/sport/csapat/kosarlabda/20030111anoikosarlabdanb.html

- Azért csak-csak feltűnik egy-két jó, fiatal magyar kosaras...
- Hirtelenjében Englert Orsolyát tudnám említeni a Postásból, Kajdacsi Juditot Szegedről, valamint a GYSEV fiókcsapatában, a Zala Volánban játszó Vajda Annát és Horváth Zsuzsát, s persze a mi Keller Annamáriánkat.

- Az erőviszonyok átrendeződése azt is jelenti, hogy idén nem a Pécs és a GYSEV vívja majd a döntőt, szemben az elmúlt fél évtized gyakorlatával?
- Furcsa erre a kérdésre nekem felelnem, hiszen a Pécs edzőjeként magam is érintett vagyok. De nem kerülöm meg a választ: szerintem ha a GYSEV és a Pécs mentesül az Euroliga-szereplés okozta kettős tehertől, akkor a playoffban valószínűleg helyreáll a világrend.

- És ha megérkezik Mujanovic, akire már napok óta várnak?
- Annak örülni fogunk, bár már mára, azaz hétfőre vártuk, de elkeveredett valahol Köln és Düsseldorf között. Jó lenne, ha legalább keddre megjönne, különben nem fog tudni edzeni a csütörtöki, Brno elleni, létfontosságú hazai Euroliga-meccsünk előtt.

Ch. Gáll András