Vágólapra másolva!
Nem kis meglepetésre a Szolnok nőikosárlabda-csapata kiejtette a Magyar Kupából a GYSEV együttesét hétfő este.

Szolnoki MÁV-Coop - GYSEV-Orsi 60-51 (20-16, 16-10, 15-14, 9-11)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 1000 néző, vezette: Szabó Gy, Ádám J.
Szolnok: DJELMIS 8/6, Szélesy 8, HIBBERT 12/3, FARMER 20/3, PEROVICS 8. Csere: Radnóty 2, Németh 2.
Edző: Tapodi Péter.
GYSEV: T.Bevilaqua 6, Balogh J. 9/3, BOGOJEVICS 10, Seres 6, ZAKALUZSNAJA 15. Csere: Lichnerová 3/3, Török 2, Szőke, Dénes.
Edző: Dirk Bevilaqua.
Az eredmény alakulása: 4. p.: 11-6, 8. p.: 19-13, 13. p.: 26-16, 17. p.: 34-24, 25. p.: 44-34, 28. p.: 48-36, 35. p.: 51-46, 38. p.: 58-48.
Kipontozódott: Lichnerova és Djelmis 40. p.

A vendégeknél most mutatkozott be a szlovák válogatott Lichnerová, aki rögtön helyet kapott a GYSEV keretében. A hazaiaknál Tapodi mester megkönnyebbülésére Perovics talpsérülése ellenére is vállalta a fellépést.

Remekül kezdett a hazai csapat, keményen védekeztek, támadásban pedig okosan játszva ziccerből és távolról egyaránt betaláltak. A szolnoki pontok zömét a Djelmis-Hibbert-Farmer trió termelte. Láthatóan nem ment a soproniaknak, akik kapkodva, idegesen játszottak, akárcsak az elmúlt bajnoki fordulókban.

Pedig edzőjük Dirk Bevilaquva mindent elkövetett, cserélgetett, forgatta csapatát, ám kevés eredménnyel. Jellemző, hogy tanítványai mindössze 27 százalékos dobóteljesítménnyel rukkoltak ki az első húsz percben, a házigazdák 48-ával szemben. A szépszámú közönség jól érezte magát, hiszen kedvenceik végig vezettek az első félidőben, nem akárkivel, hanem a bajnoki címvédővel szemben.

A fordulást követően öt percig tartotta előnyét a coopos hölgykoszorú, ám két eladott labdájuknak köszönhetően felzárkóztak a soproniak. Igen ám, de újra villant Farmer, az új-zélandi játékos vezényletével a Szolnok visszaállította a régi rendet. A zárófelvonás 51-40-es állásról indult.

Az esélyesebb soproni együttes mozgósította utolsó erőtartalékait, Baloghék jóval szigorúbban védekeztek, mint előtte, ennek eredményeként mindössze három pontot értek el a házigazdák öt perc alatt. A 35. percben 51-45 mutatott az eredményjelző, a hazaiak szerencséjére Farmer centerből bebírkózott egy labdát, majd Perovics középtávolija is beakadt, így újra tíz pont lett az előnyük. Innentől megnyugodott a Tisza-parti együttes, okosan ziccerig játszották ki támadásaikat, és nyerték a találkozót.

Jellemző fölényükre, hogy az utolsó két percben a hazai támadásokat már ollézással kísérte a közönség. A végeredmény csak azoknak meglepetés, akik nem látták az összecsapást, mert a Szolnok okos, fegyelmezett játékkal, megérdemelten harcolta ki a továbbjutást, a kontinnens egyik legjobb csapatával szemben.

Tapodi Péter: "Ennek a mérkőzésnek számunkra több volt a tétje, mint a nyolc közé jutás. Megszerettük volna mutatni közönségünknek és saját magunknak, hogy igen is tudunk kosárlabdázni."

Dirk Bevilaqua: "A Szolnok remekül játszott, jó százalékkal dobott, nekünk pedig a védekezésben voltak hiányosságaink. Sok sikert kívánunk nekik a folytatáshoz."

Varga Csaba