Vágólapra másolva!

Világkupát nyertek női pólósaink

A nőivízilabda-Világkupa 23 éves történetében először hódította el a magyar válogatott a trófeát, miután vasárnap az ausztráliai Perthben egygólos, 8-7-es sikert aratott az amerikaiak elleni döntőben.  

Magyarország - Egyesült Államok 8-7 (1-1, 2-2, 2-2, 3-2)
V: Petronilli (olasz), Turcotte (kanadai)
gól: Primász 3, Pelle 2, Valkay E., Zantleitner, Benkő 1-1, illetve Estes 2, Moody, Villa, Munro, Petri, Simmons 1-1
Emberelőny: 6/5, illetve 10/7

Az első negyedben három létszámfölényes helyzetük közül a középsőből szerezték meg a vezetést az olimpiai ezüstérmesek a 3. percben, de nem sokkal később Pelle akció végén megnyugtatta a kedélyeket (1-1). A folytatásban is rendkívül kiegyenlített volt a küzdelem, de mindig Faragó Tamás együttese vezetett, s az ellenfél futott az eredmény után (3-3). A különbség csak annyi volt a két együttes között, hogy az amerikaiak többször játszhattak eggyel többen riválisuknál.

Nem sokat változott a helyzet a harmadik hét percben sem (5-5). A hajrában viszont 6-5-nél, majd 7-6-nál a tengerentúli csapat volt előnyben, sőt, utóbbi állásnál kimaradt egy magyar létszámfölényes lehetőség. A szövetségi kapitány azonnal időt kért, aminek - szintén emberelőnyből - Primász azonnali egyenlítése lett az eredménye (7-7). Ugyanő ezt követően akcióból lőtt gólt, s hiába kért kétszer is időt az utolsó háromnegyed percben Guy Baker, az amerikai tréner, már semmi sem változott (8-7).

A nőivízilabda-Világkupák 1979 óta íródó történetében a 13. vetélkedés hozta meg az első magyar sikert. Faragó Tamás gárdája a tavaly júniusi budapesti Eb-diadal után második nagy győzelmét aratta.

Faragó Tamás egyébként - szokása szerint - a döntő lefújása után "elmenekült" a medencepartról, de lányai később megtalálták és nem úszta meg szárazon, bedobták a vízbe. "Nagyon nagy sikernek tartom a győzelmünket, mert végig jobbak voltunk az amerikaiaknál" - összegzett a hetvenes évek olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnoka, aki maga is Világkupa-győztes volt, épp a premier évében, 1979-ben. "Azért roppant jelentős fegyvertény ez, mert ellenfelünk minden támogatást megkapott a játékvezetőktől, főleg a kanadai bírótól, aki, mikor már nem tudott mást tenni, kiállította mellőlem a kispadról segítőmet, Györe Lajost is."

A Vk-elsőség lendületet adhat a nőivízilabda-válogatottnak, s erre szükség is lesz: jövőre előbb a júniusi Európa-bajnokság, majd a júliusi világbajnokság következik, s ezeken az erőpróbákon már nem "csak" a győzelem, a minél jobb helyezés a tét, hanem az olimpiai részvétel jogának kiharcolása is. A sikercsapat magyar idő szerint vasárnap késő este indul haza, s mintegy 24 órás utazás után érkezik majd meg Budapestre.

a 3. helyért:
Kanada - Oroszország 6-5 (3-0, 1-1, 2-0, 0-4)

A 13. nőivízilabda-Vk végeredménye:
1. Magyarország (Sós, Tiba, Györe, Zantleitner, Stieber, Horváth, Drávucz, Valkay Á., Valkay E., Szremkó, Pelle, Primász, Benkő)
2. Egyesült Államok
3. Kanada
4. Oroszország
5. Olaszország
6. Ausztrália
7. Görögország
8. Kazahsztán