Vágólapra másolva!
Százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg történelme harmadik Eb-aranyérmét a dán nőikézilabda-válogatott, miután az aarhusi fináléban 25-22-re nyert Norvégia ellen. A bronzérmes Franciaország, a gólkirálynő Farkas Ágnes lett.
Forrás: EPA
Hörlykke ötször volt eredményes
Fotó: Epa
Nőikézilabda Európa-bajnokság, döntő:

Dánia - Norvégia 25-22 (13-11)


gól:

kiállítások:
hétméteres:


Aki csak a döntőt látta, akár a helyszínen, akár a televízión keresztül, úgy érezhette: Dánia a világ legnagyobb kézilabdanemzete. Minden adott volt az igazi döntőhöz: telt ház, közel négy és félezer ember, pomponos lányok hada a lépcsőkön, két elszánt, klasszisok tömkelegét rejtő csapat. Az Európa-bajnokságokon Dánia csupán két éve, Romániában nem jutott be a döntőbe (akkor Magyarország Ukrajnát verte), ám 1994-ben Németországot, 1996-ben Norvégiát győzte le, míg 1998-ben éppen Norvégiától kapott ki. A fentebb felsorolt eredményekből kiderül, a két skandináv ország komoly riválisa egymásnak, ezt lehetett várni az aarhusi fináléban is.

Eb-ötödik lett a magyar nőikézilabda-csapat/sport/csapat/kezilabda/20021215ebotodik.html

Kicsit kapkodva kezdett a két együttes, de azt is lehetne mondani, Tjugum és Mortensen kapus parádézott. Az Európa-bajnokság két legjobb hálóőre egymást múlta felül bravúrjaival, ennek megfelelően a gólok sem potyogtak olyan rendszerességgel, mint a magyarok összecsapásain. A vezetést Brödsgaard révén Dánia szerezte meg, s miután Tuven egymás után két ziccert is elrontott, a szurkolótábor ütemes tapssal és kurjantással jelezte, itt az ideje, hogy a csapat komolyabb előnyre tegyen szert. A tizedik percre azonban már norvég előnyt mutatott az eredményjelző, 3-3 után Tuven kétszer is betalált, majd Rosenberg találatával már 6-4-re is vezetett. Daugaard hetesből szépített, majd a balátlövő pozíciójába becserélt Hörlykke kétszer is megzörgette Tjugum hálóját (7-6). A félidő hajrájára 13-9-re nőtt az előny, ám Tonje Larsen kiállítása ellenére a norvégok emberhátrányból is felálltak, s Hilmo, valamint Saettem révén 13-11-re faragtak a hátrányukon.

Marit Breivik komoly fejmosásban részesíthette tanítványait, a második harminc perc elején Hammerseng három bombagólt ragasztott a bal felső sarokba, s 16-15-re már a "vikingutódok" vezette. A fordulatot a jó védekezés (no meg Mortensen kapus produktuma) jelentette, 17-18-ról Touray pillanatok alatt három kontrát is vezethetett, eredményesen, beköszönt Hörlykke és Fruelund is, így a dánok 5-0-s szériát produkálva az 54. percre 22-18-re húztak el. A nyolcperces norvég gólcsendet Sörlie törte meg, de ez már nem javított a gárda pozícióján. Dánia 25-22-re nyert, s ezzel az ötödik Európa-bajnokságon történelme harmadik aranyérmét szerezte.