Vágólapra másolva!
Öt góllal, 30-25-re nyert a magyar nőikézilabda-válogatott a dániai kontinensviadal középdöntőinek második összecsapásán, s a németek elleni siker azt jelenti, a Mocsai-csapat legrosszabb esetben is az ötödik helyért léphet pályára a vasárnapi helyosztókon. Nem sikerült a bravúr sem a szlovén, sem a cseh válogatottnak, s nem tudtak pontot szerezni a magyar együttes két nagy vetélytársától, Oroszországtól, illetve Norvégiától. Javításra persze még lesz egy lehetőségük, csakúgy, mint a magyar csapatnak.

Pincési László helyszíni jelentése Farumból

"Éjjel egykor feküdtünk le, majd még videóról megnéztem az ellenfelet, de hát ez az edző sorsa" - jegyezte meg keserűen Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szakvezetője, amikor megérkezvén a csarnokba hogy létéről kérdeztük. Arra a felvetésünkre, hogy hasonlóan sok gólt, mint az oroszok elleni 39-et, eddig kétszer kapott a magyar együttes: 1996-ban és 2000-ben az olimpián (mindkétszer Korea ellen, Atlantában 39-et, Sydneyben 41-et), ám mindkétszer éremmel zárta a viadalt, Mocsai kapitány csak mosolygott...

Fotó: EPA
Az első félidőben még nagy volt a küzdelem
Fotó: Epa
Középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Németország 30-25 (15-14)


Magyarország:
Németország:

hétméteres:
kiállítás:


Vanyus Attila, a csapat vezetője arról panaszkodott, hogy a szervezők kora reggel tudtak termet biztosítani az edzésre, ám a késői lefekvés miatt ezt a lehetőséget ezúttal nem használták ki. A csapatba visszakerült Balogh Beatrix, akinek rendbe jött teljesen a húzódása, a lelátóra Vérten mellé Lovász ült le. A németeknél Harlander és Grünow nem játszott, ott volt viszont a csapatban Nikola Pietzsch, aki 28. születésnapját szerette volna győzelemmel ünnepelni. Ennek örömére a maroknyi német szurkoló köszöntötte őt még a bemelegítés kezdetén, a tapsot pedig a dániai önkéntes segítők szolgáltatták. A Himnuszok előtt a csapatbemutatásnál Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára és Mocsai Lajos kapitány köszöntötte Pádár Ildikót, aki 200. alkalommal öltötte magára a válogatott mezét.

Egy dolgot nem lehetett állítani, hogy a két együttes mérkőzése felborította volna a szürke kisváros életét. Nem jelentek meg jegyüzérek, nem tolongtak a pénztárnál a szurkolók - sőt, a nézőtéren (jóindulattal!) is mindössze kétszázan szorongtak, közte a rendezőgárda, az újságírók és a hivatalos személyek.

A találkozót a magyar csapat kezdte, s nem túl szerencsésen: Németh Helga lövése a bal kapufán csattant, s félő volt, a Cornexi játékosa kedvét veszti már a találkozó elején. A másik oldalon Pietzsch születésnapi góllal nyitott. Ólomlábakon mozgott a csapat, az első hét perc olyan volt, mintha az orosz meccs folytatására érkezett volna a válogatott. 1-5-nél Németh Helga a kapu mellé lőtt, Balogh ziccerben a kapusba bombázott, Farkas hosszú keresztpasszát lefülelték a németek. Mocsai Lajos váltott, védekezésből kivette a fáradt és hibázó Farkast, helyére Tóth Tímea állt be.

A 15. percre szívós küzdelemben felzárkózott a csapat (7-7), három perccel később Németh révén a vezetést is megszerezte (9-8). A sikerhez sokat tett Pálinger is, aki 23 lövésből kilencet fogott (39 százalék). A 25. percben, 12-12-es állásnál Radzeviciute egy méterről arcon lőtte Tóthot, akiről a labda úgy pattant Némethre, hogy le kellett támogatni a pályáról (a játékos agyrázkódást szenvedett, kettős látásra panaszkodott, ezért kórházba szállították.) Siti helyén Görbicz jól mozgatta a társakat, lőtt két kiváló akciógólt is. A félidőt páros kiállítás zárta: Blacha és Farkas kakaskodásért kapott kétperces büntetést (15-14).

Amit az Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=24100

Alig kezdődött el a második játékrész, s egészült ki a két együttes, Farkas megint megcibálta a német beállóst, s újra "pihenhetett". A sérülésektől tizedelt együttes tartani próbálta előnyét, támadásban a tavalyi junior vb-ezüstérmes Szrnka, Görbicz, Mehlmann hármas próbálkozott, de sok pontatlanság csúszott játékukba. A 48. percben Szrnka negyedik találatával közel ötperces góliszonyt követően 22-21-re felénk billent az eredmény, ezt Balogh egy ejtéssel gyorsan megduplázta, Görbicz egyéni betörése, Farkas pimasz hetes-ejtése megnyugtató előnyt eredményezett az utolsó tíz percre (25-21).

A végén nem is változott már semmi, Pálinger remekül védett, a németek lélekben feladták, így a 30-25-ös siker azt jelenti, a csapat legrosszabb esetben az ötödik helyért játszhat majd a vasárnapi helyosztókon.

Ekke Hoffmann: "Gratulálok a magyar csapatnak, számunkra a védekezés nagyon nagy problémát jelentett, kapusaink nem fogtak labdát, s nem tudtuk megismételni az első húsz perc teljesítményét."

Mocsai Lajos: "Az első tíz percen még érződött az orosz meccs hatása, aztán magunkra találtunk. Külön gratulálok Pádár Ildikónak, aki ma kétszázadszor lépett pályára a magyar válogatottban."