Vágólapra másolva!
Elszenvedte első vereségét a címvédő magyar nőikézilabda-válogatott a dániai Eb-n. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata tíz góllal kapott ki a világbajnok oroszoktól.

Pincési László helyszíni jelentése Farumból

Minden magyar matematika-tanárnő büszke lehet azon tanítványaira, akik vették a fáradságot, s Dániában (pontosabban Farumban), vagy az eredmények ismeretében Magyarországon számolgatásokba kezdtek, s azt jött ki: amennyiben Magyarország nyer Oroszország ellen, a középdöntők további két fordulója már csupán az első és második hely sorsáról hivatott döntetni, azaz a magyar nőikézilabda-válogatott bejut az elődöntőbe a dániai kontinensviadalon.

Középdöntő, II. csoport:
Oroszország - Magyarország 39-29 (21-17)
Farum Aréna, 200 néző
vezette: La Cour Bruun, Nielsen (dán)
Oroszország: Szidorova - Ignacsenko 4, Djagyecsko 1, Romenszkaja, Muravjova 2, Naukovics 15/4, Turey, cserék: Bogdanova (kapus), Poltorockaja 12/7, Bodnyeva 3, Csauszova 1, Pal 1.
Magyarország: Sugár - Lovász 6, Németh 1, Siti 2, Kulcsár 1/1, Farkas 10/8, Kirsner 4 - cserék: Pálinger (kapus), Pigniczki 3, Tóth, Mehlmann, Szrnka, Pádár, Görbicz 2.
hétméteres: 12/12, illetve 9/9.
kiállítás: 12, illetve 10 perc.

Ehhez kellett a vetélytársak segítsége is - amit Szlovénia és Norvégia Németország, valamint Csehország legyőzésével meg is tett -, így kimondva/leírva egyszerűvé vált a képlet. Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy határozott, a legutóbbi két mérkőzéshez hasonlóan Vértent és Baloghot nem nevezi az összecsapásra, ezzel kiderült, a Hypo jobbszélsőjét nem csupán pihentetés szándékával ültette a lelátóra, egész egyszerűen megelégedéssel szolgált számára Lovász produktuma. Az oroszoknál Trefilov kapitány végül Dolgint és Kureptát mellőzte, ott volt viszont a két, korábban kisebb sérülést szenvedő Romenszkaja és Bodnyeva.

Nagy lökést adhatott volna a csapatnak, hogy a mérkőzést a helyszínen tekintette meg Sterbinszky Amália, az 1982-es világbajnoki ezüstérmes csapat tagja, minden idők egyik, ha nem a legjobb hazai játékosa, aki évek óta Dániában, Helsingörben él.

A találkozót a magyarok kezdték, de az első támadást a dán játékvezető kettős pár másodperc után megszakította. Az ellentámadást Naukovics góllal fejezte be, s ha akkor valaki azt mondja, ezt a félidő során még nyolcszor megteszi, nem hisszük el. Pedig ez történt. Az AKVA Volgograd 186 centis átlövője kis túlzással bohócot csinált a magyar védelemből, senki sem tudta megállítani. Pedig a csoportmérkőzések után mesélte Mocsai Lajos szövetségi kapitány, hogy a hasonló testfelépítésű jugoszláv Medvedet a párizsi tornán Németh Helga milyen szenzációsan semlegesítette. Nos, Naukovics ellen sem Helga, sem az emberfogó-specialista Pigniczki nem tudta hatástalanítani, ő pedig élt a lehetőséggel. Rajta kívül még a heteseket magabiztosan értékesítő Poltorackaja villogott.

Persze, a magyar csapatban is akadtak jó teljesítmények: Farkas Ágnes öt gólig jutott, az első tíz percben minden összejött neki. Pigniczki ezúttal a gyors indításoknál remekelt, 7-9-ről neki is köszönhetően sikerült talpra állni, s egyenlíteni (9-9). Lovász igazolta szerepeltetését, háromszor is betalált, egyszer akkor, amikor kritikus pillanatban, két kihagyott ziccert követően végre felavatta a csoportmérkőzések során legjobb százalékot produkáló Bogdanova hálóját. A legbosszantóbb dolog a védekezés hiányossága volt, főleg annak tekintetében, hogy a norvégok ezt az orosz csapatot 24-18-ra verték - a magyar csapat viszont a félidőt zárta 21-17-es hátrányban.

Szlovénia meglepetésre legyőzte Németországot/sport/csapat/kezilabda/20021210gyozelemmel.htmlAmit az Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlA kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=24100

Nem kezdődött fényesen a második játékrész sem, az orosz válogatott elhúzott 25-19-re, innen zárkózott fel a csapat két gólra (25-23), ám Farkas, majd Siti is eladta a labdát, s ismét ötre nőtt a hátrány (29-24). Sitit Görbicz váltotta irányítóposzton, de mivel Sugár Tímea elvétve találkozott a labdával, s támadásban sem voltunk hatékonyak, az 53. percre már 34-27-es orosz előnyt mutatott az eredményjelző. A játék minden elemében sokkal határozottabban és jobban játszó ellenfél megérdemelten győzött 39-29-re, s ez azt jelenti, a magyar csapat akkor juthat az elődöntőbe, ha a németek kötelező legyőzése után nagyon megveri Norvégiát. (A nyolcgólos arány akkor nem szükséges, ha a két vetélytárs valamelyike pontot vagy pontokat veszt Szlovénia és a Csehország ellen.)

Mocsai Lajos: "Ebben az összeállításban az oroszoktól kikapni nem csoda, dühös csupán az utolsó hét-nyolc perc miatt vagyok. Ha kikapunk négy-öt góllal, mint ami reálisan benne volt a mérkőzésben, még elviselhető lett volna. Megyünk tovább, a németek elleni feladat már megoldható lesz számunkra.."

Jevgenyij Trefilov: "Az amúgy jó magyar csapat rossz napot fogott ki. Remekül támadtunk, a két átlövőnk, Naukovics és Poltorockaja majdnem annyi gólt lőtt, mint az ellenfél összesen. Ha a folytatásban nem botlunk a gyengébb riválisokkal szemben, akkor a négy között vagyunk."

Az állás:
1. Norvégia 6 pont (77-56)
2. Oroszország 4 (82-75)
3. Magyarország 4 (93-93)
4. Szlovénia 2 (78-82)
5. Csehország 2 (71-80)
6. Németország 0 (66-81)

A csoport szerdai programja:
16.30: Magyarország - Németország
18.30: Norvégia - Szlovénia
20.30: Oroszország - Csehország

I. csoport:
Dánia - Románia 25-23 (14-9)