Vágólapra másolva!
Nagyon nagy esélyt kapott a sorstól a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a középdöntőben majd a C csoport három továbbjutójával meccselhet. A párhuzamos négyesben ugyanis a spanyol válogatott megtette azt a szívességet, hogy pontot rabolt mind a norvég, mind az orosz együttestől, így amennyiben a magyarok legyőzik a cseheket, pontelőnnyel várhatják a keddtől kezdődő középdöntő-találkozókat.

Norvégia még a nyitóösszecsapáson szenvedett ki 25-25-ös döntetlent az ibériai válogatottal szemben, s a skandinávok (a játékosok, a szakvezetés és a sajtó egyaránt) nem is titkolták mélységes csalódottságukat. Az Aftenposten című norvég napilap "Megdöbbentő norvég Eb-nyitány" címmel közölte írását, s sokáig nem is tértek napirendre a történtek felett. Aztán szombatra kiderült, lehet, nem is velük, hanem az ellenféllel van a baj. A spanyolok ugyanis pontot raboltak a világbajnok oroszoktól is, s amennyiben legyőzik a németeket, a norvég-orosz összecsapás pedig nem végződik döntetlenre, úgy csoportmásodikként mennek tovább. Az igazi meglepetést az jelentené, ha Németország győzne, mert akkor a versenykiírás értelmében pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény döntene, s a germánok jutnának tovább.

De lássuk, mi is történt szombaton a B csoportban! A spanyolok armadáját ezúttal az oroszok verték szét, Jevgenyij Trefilovék legnagyobb sajnálatára azonban még nem vezették be a negyven perces mérkőzéseket. Ez esetben elég lett volna az az előny, amit Poltorackaja vezérletével az első félidőben megszereztek (13-10), s a 38. percre még négygólosra növeltek (17-13). Ekkor azonban az addig hét gólt szerző toljatti játékos visszaesett, Romenszkaja és Bodnyeva megsérült, míg a francia Borrotti, Marcet női kettős kizárta Diadecskót, s kétes helyzetben büntetőt ítélt a spanyoloknak. Cristina Lopez találatával az 52. percben már a spanyolok vezettek 22-21-re, végül be kellett érniük a 24-24-es döntetlennel.

Norvégia kilenc percen keresztül tartotta csak izgalomban szurkolóit, akkor 4-4 után elhúzott a csapat 9-5-re, s a félidei hatgólos (15-9) előnyt nyolcra tornázta fel. A 26-18-as győzelem után a norvég sajtó főleg a kaputeljesítményt emelte ki.

A mérkőzés hősének Mimi Kopperud Slevigent kiáltották ki, a Larvik kapusa szenzációsan védett, az első félidőben a kapujára menő 23 lövésből 14-et hatástalanított, azaz hatvanegy százalékos teljesítményt nyújtott! Kézilabdában, ahol már a 40 százalék feletti produktum kiválónak számít, ez egyszerűen lenyűgöző. (A szombat egyébként is a kapusoké volt, a dán Mortensen a franciák elleni első játékrészben még ennél is jobban, 65 százalékkal fogott!)

"Mimi volt az abszolút hős" - nyilatkozta a találkozót követően Marit Breivik szövetségi kapitány. "Marit és segítője, Thorir Hergeirsson még februárban szólt, hogy Heidi Tjugum és Cecilie Leganger mögött rám számítana harmadik számú kapusként. Aztán amikor Cecilie megsérült, egy sorral előrébb kerültem. Most eljött az időm, Heidi nem érezte jól magát, én pedig imádkoztam, hogy megálljam a helyem" - nyilatkozta a kapus az Aftenpostennek.

Amit a kézilabda Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlA magyarok Eb-kerete/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

Ami a másik ágat illeti, az A csoportban egyértelmű a helyzet, hiszen Románia és Jugoszlávia még százszázalékos, az elsőséget egymás között döntik majd el, a harmadik helyre inkább a svédek az esélyesek. A B csoportban Hollandia már biztosan kiesett, hiszen hiába vernék meg a dánokat (ami elképzelhetetlen az itteni hangulatot látva), akkor is maximum pontazonosságba kerülnének az ukránokkal, s a franciákkal, de egymás elleni eredményben mindkét csapatnál gyengébbek lennének.

Délelőtt megtekintettem a franciák edzését, Olivier Krumbholzék főleg az emberelőnyös szituációkat gyakorolták, míg segítői a szélsőkkel dolgoztak. Úgy tűnik, a csapatba megint bekerülhet Myaro, aki biztatóan mozgott a tréningen, míg a jobbátlövő posztján Szabó Melinda egyeduralkodó - mellesleg jól is játszik, s biztos kézzel értékesíti a büntetőket. Krumbholz kapitány egyébként nem túl derűlátó, úgy nyilatkozott, eléggé szkeptikus a csapat esetleges Eb-sikerét illetően.

Pincési László