Vágólapra másolva!
Megnyerte második csoportmérkőzését a magyar nőikézilabda-válogatott a dániai Európa-bajnokságon, így a csehek elleni, vasárnapi találkozótól függetlenül bejutott a középdöntőbe. Mivel oda a továbbjutók viszik az egymás elleni eredményeket, Csehországot is le kell győzni.

D csoport:
Csehország - Fehéroroszország 25-19 (10-8)
Aarhus, 400 néző
vezette: La Cour Bruun, Nielsen (dánok)
gól: Cumplova 6/3, Romanova 5, Knytlova 5, Fabikova 3, Polaskova 2, Valova 2, Rubinkova 1, Vaskova 1, illetve Szilih 6, Matuskavics 5/4, Kalpakova 4, Cikanovics 1, Kurcsankova 1, Galinszkaja 1
kiállítás: 8, illetve 8 perc
hetes: 3/3, illetve 5/4

Advent második vasárnapjának közeledtével megkezdődött a nagy karácsonyi készülődés Aarhus történelmi belvárosában, ahol gyakorlatilag megszüntették a járműforgalmat, csupán két egyirányú utcán lehet áthaladni a kikötő felé. A szépen kikövezett, Váci utcához hasonló területen árusok hada kínálja portékáit, s a metsző hideget a gesztenyesütők és a mogyoróárusok próbálják elviselhetővé tenni. A szombati napot a helyiek is megpróbálták kihasználni, s mivel a városban lakó turisták is csatlakoztak hozzájuk, szép forgalom alakult ki a sétálóutcán.

Itt találkoztunk a hollandokkal, akik péntek este egy kis szektort megtöltve, egész csendben szemlélték csapatuk játékát, s valószínűleg vásárlással próbáltak ráhangolódni a mai, Ukrajna elleni ütközetre. Mivel szervezett tábora csak nekik, illetve a dánoknak van, a csarnokot a szokásnak megfelelően csupán a diáksereg töltötte meg.

A fél hármas nyitóösszecsapás előtt takarítók serege árasztotta el az Arenaent, s komoly felmosást vittek véghez a koszos pályán. A műanyag borítást ugyanis a lelátóról szemmel láthatóan kosz lepte el; ennek nagy része vax volt, de a megnyitó és a dán meccs körítése is ártott a felületnek. A pénteki utolsó meccs szünetében például egy népszerű dán popcsapat lépett fel, s utcai cipőben ugrándoztak a játéktéren.

A szombati első összecsapáson Csehország együttese azt a fehérorosz gárdát fogadta, amely a magyaroktól kikapott, s amelynek szakvezetése elárulta, nem is azért jöttek, hogy a címvédőt legyőzzék. Erre inkább a szlovének és a csehek ellen láttak esélyt, ennek megfelelően utóbbiak ellen már pályára lépett a magyarok ellen hiányolt Kalpakova, s irányításával jóval attraktívabbá vált a csapat játéka. Vállalni tudta a játékot Matuskavics is, aki a pénteki meccs 21. percében sérült meg, s izomproblémáit a találkozó kezdetére orvosolni tudta Szergej Pitometz csapatorvos.

A mérkőzés első gólját a fehéroroszoktól Cikanovics szerezte, s 18 percen keresztül jól is tartotta magát a keleti gárda. Ekkor Romanova, Fabikova és Valova jóvoltából több egyéni betörési kísérlet is bejött a cseheknek, 10-7-re elhúztak, s két gólt meg is tartottak előnyükből a félidőig (10-8).

A második félidőt Knytlova két szélsőgólja vezette be, majd Cumplova büntetőből már ötre növelte az előnyt (13-8). Mivel a fehérorosz támadások rossz átadás vagy pontatlan lövés miatt eredménytelennek bizonyultak, a cseh csapat kiválóan alkalmazta legerősebb fegyverét, a gyors lerohanást, s Cumplova, valamint Knytlova nem is tudott hibázni (19-12). Az előny megmaradt a találkozó végére is, s Csehország a 25-19-es győzelemmel elsőként jutott a középdöntőbe.