Vágólapra másolva!
Magabiztos, tizenegy gólos sikert ért el a magyar nőikézilabda-válogatott a dániai Európa-bajnokság nyitányán. A Mocsai Lajos vezette csapat 34-23-ra verte Fehéroroszországot, s szombaton azzal a Szlovéniával meccsel, amely nyolcgólos elényről is képes volt veszteni a csehekkel szemben.

Pincési László helyszíni jelentése Aarhusból

D csoport (Aarhus), első forduló:
Csehország - Szlovénia 25-20 (14-10)
Aarhus, 500 néző
vezette: Reisinger, Kaschütz (osztrák)
gól: Cumplova 7/2, Romanova 4, Fabikova 4, Knytlova 3, Polaskova 2, Simerska 2, Zamorska 1, Rubinkova 1, Valova 1, illetve Ilic 8/4, Oder 7/1, Freser 3, Ceckova 1, Doler 1
hétméteres: 2/2, illetve 6/6
kiállítás: 4, illetve 6 perc

Barátságos kisváros ide, zöldövezet oda, az Aarhusba betévedő turista szinte semmiből sem jönne rá, hogy nőikézilabda Európa-bajnokságot rendeznek a Jylland-félsziget ékszerdobozában. A város határában ugyan néhány zászlót lenget a szél, rajta az Eb kissé sematikus emblémájával, ám ezzel be is fejeződött a reklámtevékenység.

Afelől szemernyi kétsége sem volt a szervezőknek, hogy a dánok mérkőzéseire megtelik az Arenaen, az impozáns, 4200 fős csarnok, ám a többi összecsapás hangulattalanságán még az ősi módszer, az iskolások mozgósítása sem segített. A viadal nyitóösszecsapásán, a Csehország-Szlovénia mérkőzésen ötszáz szurkoló foglalt helyet a lelátón, közülük talán csak az a tucatnyi dekoratív, az alkalomhoz illő Mikulás-jelmezben szurkoló dán szőkeség élvezte a mérkőzést, akik tombolva ünnepeltek minden szép jelenetnél.

Csoportellenfeleink egyébként igazi nyitómeccset produkáltak, az első tíz percben főleg a labdaeladásokban jeleskedtek, ám amit a csehek nem tudtak kihasználni, azt a másik oldalon megtette Tanja Oder. A Krim Ljubljana balszélsője a félidő feléig hat gólt szerzett, ebből ötöt labdaszerzést követő gyors indításból. Gyakorlatilag ez az idő elegendő is lehetett volna arra, hogy a szlovének eldöntsék a mérkőzést: az ötödik percben még 3-2-re vezető csehek ugyenis a huszadik percre 13-5-ös hátrányba kerültek.

A klasszisok közül Cerna kapus elvétve találkozott a labdával, Cumplova pedig még passzt sem kapott, nem véletlen, hogy Zerzan kapitány gyorsan a kispadra parancsolta a leverkuseni szélsőt. A félidő végére "feltámadt" az együttes, s 14-10-re faragta a hátrányt.

A második játékrészt fantasztikusan kezdték Cernáék, tíz perc alatt bebizonyosodott, hogy jó kapusteljesítménnyel egyetlen gárda sem lehet lekezelendő ellenfél. Cumplova megemberelte magát, a 43. percben saját térfelének a közepéről ívelt Gorski kapus hálójába, majd Fabikova átlövésével egy gólra csökkent az előny (15-16). A cseh papírzászlókat lobogtató dán iskolások hangja is megjött, amikor a 49. percben Cumplova egyenlített, Knytlova pedig megszerezte a vezetést (17-16).

Az első félidőben sziporkázó szlovének összeomlottak, Oder már a pályán sem volt - csupán 19-16-nél cserélte vissza Tiselj mester. Ami húsz perc után elképzelhetetlennek tűnt, az a végére valósággá vált: a hétgólos Cumplova vezetésével Csehország 25-20-ra nyert, s nagy lépést tett a továbbjutásért.