Vágólapra másolva!
Gyenge első félidőt követően hiába hajrázott szenzációsan a magyar nőikézilabda-válogatott, nem sikerül pontot szereznie a Franciaországban zajló Tournoi de France nevű torna nyitónapján. A kiélezett találkozót a spanyolok 27-26-ra nyerték.

Eredmény:
Spanyolország - Magyarország 27-26 (16-11)
Besancon, 2000 néző
gól: Lopez 6, Puche 5, Oncina 5, Ortuno 4, Gomez 3, Fraile 2, Andreu 1, Sanchez 1, illetve Balogh 7, Kulcsár 5, Görbicz 4, Siti E. 3, Tóth T. 2, Németh H. 2, Mehlmann 1, Kisner 1, Pigniczki 1

Magyarország spanyolok elleni mérkőzésével kezdődött meg a Tournoi de France névre hallgató kézilabda négyes torna. A bemelegítéshez a spanyolok érkeztek ki először, három perccel később pedig megjöttek a csapatkapitány, Pádár Ildikó vezetésével a mieink is. A találkozó Isabel Ortuno találatával kezdődött, ám Balogh Beatrix gyorsan egyenlített. 4-4-ig fej-fej mellett haladt a két csapat, Pálinger hiába fogta bravúrral Mangue lövését, Farkas Ágnes a másik oldalon hibázott.

Puche büntetőjével a 9. percre kettőre nőtt a spanyolok előnye (4-6), s bár a világklasszis Natalia Kircsik valóban nem szerepelt már a nemzeti csapatban, Ortuno, az Elda Prestigio kiválósága átvette a vezér szerepét, a tíz perc alatt háromszor betalált a kapunkba. Farkas Ágnesnek nem ment a játék, első hetesét Eugenia Sanchez hárította, majd fél perc elteltével Siti ziccerénél is a helyén volt a Leganes kapusa. Mocsai Lajos időt is kért, megpróbálta felrázni a csapatot, ám a félidő közepére ötre nőtt a csapat hátránya (5-10). A játék képe nem változott, Kulcsár ugyan végre értékesített egy büntetőt, de erre újabb válaszok érkeztek (6-12).

A 26. percben időt kértek a spanyolok is, noha az eredmény nem támasztotta alá ezt (10-16), végül az utolsó percekben már csak Németh Helga bizonyult eredményesnek, beállítva ezzel a félidei 16-11-es spanyol vezetést. A statisztikákat böngészve feltűnt, hogy amíg az ibériaiak 73 százalékos hatékonysággal lottek, s kapusuk 35 százalékkal védett, addig a magyarok e két kategóriában csupán 52, illetve 24 százalékot értek el.

A második játékrész rémálomszerűen kezdodött: Kindl kétperces büntetéssel nyitott, majd Andreu és Oncina is betalált, így Balogh találata csak szépségtapaszra volt elég (12-18). Sajnos a csereként beálló valenciai Lopez kapus is jól védett, míg kolléganője, Sugár kétszer is hatástalanította Oncina próbálkozást. Állandósult a hatgólos előny, egészen az 50. percig. Ekkor másik fokozatba kapcsolt a magyar együttes, s Tóth Tímea, Görbicz, valamint Kirsner is megvillant, s az 54. percre két gólra csökkent a spanyol előny (22-24). Sőt, Tóth újabb találata már 25-24-re hozta fel az együttest, ráadásul Puche piros lappal a lelátóra száműzetett.

A magyarok Eb-kerete/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.html

Ebben a kiélezett pillanatban Oncina hátrányból is betalált (24-26), s mivel Görbicz a végén rontott, a csoda elmaradt. Siti ugyan másodpercekkel a lefújás előtt még szépített, Spanyolország megnyerte a mérkőzést 27-26-ra.A csapat a második félidei teljesítménye alapján rászolgált volna az egy pontra, a hullámzó forma azt mutatja, Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak még sok dolga akad az Eb rajtjáig.

A torna másik mérkőzésén:
Jugoszlávia - Franciaország 24-22 (12-12)
legjobb dobók: Damjanac 6, Medved 6, Jovovic 5, illetve Herbrech 6, Van Parys 4, Cano 3

A találkozó előtt már változás történt a francia keretben, hiszen Olivier Krumbholz szövetségi kapitány meghívta az Európa-bajnokságra készülő keretbe az eddig mellőzött Nodjialem Myarót is. Az egykoron Metzben kézilabdázó csokiszépség már Dániába, az Ikast együttesében játszik, s sérülés miatt nem került eddig szóba. Ám felépült, a szakvezetés videón látta is néhány meccsét, így nem lehetett kétséges, hogy az 1999-es világbajnokság All-Star csapatába beválasztott átlövő ismét kerettag lesz. Myarót be is nevezte a kapitány, (igaz, sokat nem játszott) és ott volt a mérkőzésre jelölt csapatban Valerie Nicolas kapus, aki a hét közepén nem szerepelt a magyarok elleni két találkozón.

A találkozó első félidejében még tartotta magát a hazai csapat, ám a végjátékot jobban bírták a vb-bronzérmes jugoszlávok, s kétgólos sikert arattak. Szombaton Magyarország-Jugoszlávia és Franciaország-Spanyolország összecsapásokra kerül sor.

Pincési László